Hallå där … Jacob Ämterlind

Jacob Ämterlind

Foto: Emma Milder

En av dem som har tagit  initia­tivet till att bilda A Rocha Sverige  

Behövs det en kristen miljö­organisation till här?
– Ja, det tror vi! Uppdraget är så stort och viktigt. Och vi i A Rocha har ju en nisch som är unik. Vårt fokus på praktisk naturvård och insatser för livsmiljöer för arter som behöver skydd. Så jag tycker att vi och God Jord och de andra kompletterar varandra bra. Vi har ett fint samarbete och mycket kontakt.
Sedan är inte A Rocha Sverige helt nytt, föreningen har funnits sedan 2017. Det nya är att vi har tagit klivet upp och blivit en nationell gren av A Rocha.
 

Klivet upp från vad?
– Det finns inte riktigt något bra svenskt begrepp, men vi har varit kopplade till den internationella organisationen i några år, som ett slags mellansteg. Det är en ganska lång ansökningsprocess med mycket dokumentation. Så det är roligt att vi har kommit ända hit,
Nu är vi etablerade på flera ställen i Sverige och har en styrelse med ledamöter från flera olika kyrkor och samfund och från olika platser i landet. Och så arbetar vi med miljövårdsprojekten. Det är en stor del av vår verksamhet, men A Rocha International betonar också gemenskapen och vill att alla grenar ska arbeta med lokala grupper.
 

Vad är det för projekt ni arbetar med?
– Det som har kommit längst är naturstigen nära Hyllie Park i Malmö. Det är ett projekt som Arne Mörnerud och några andra har genomfört i samarbete med Malmö stad. En del av det är klart nu. Bland annat har många från folkhögskolan varit ute där. Jag vet inte hur många det arbetet har nått, men det är många. 
– Utanför Borlänge, på en gård som heter Berg, samarbetar vi med Anna och Jesper Elsander. De har andelsodling med grönsaker, och i vårt projekt ingår det att vi inventerar arter och tar ansvar för gårdens mark och att vi bekämpar invasiva arter. Gården ligger granne med ett naturreservat, så på sikt är målet att kunna inkorporera delar av gården i det.
 

Och fågeln i er logotyp?
– Det är en tornseglare. Och tornseglaren arbetar vi också med, i ett ganska enkelt projekt. Det är en fågel som har brist på boplatser, så vi uppmanar församlingar och privatpersoner att sätta upp holkar och försöka följa hur det går.
 

Hur ska ni fira att A Rocha ­Sverige har bildats?
– Vi har en fest på Hyllie Park den 20 september, och man kan vara med digitalt också. Så ska jag själv göra. A Rochas grundare Peter Harris kommer på besök. Sedan kommer vårt höstprogram igång med naturvandringar och annat.

Taggar:

Miljö

Anna Braw

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA