Karin Karlssons psalmgenomgång finns gratis att tillgå på Psalmerochsanger.seFoto: Christina Larsson
... som efter flera års arbete nu kan presentera den digitala psalmvalslistan Psalmerochsanger.se
Hur väcktes tanken på att göra en digital psalmvalslista?
– Jag fanns tidigare med i arbetet med Psalmernas väg, som är ett uppslagsverk med kommentarer till text och musik i Den svenska psalmboken 1986. Då väcktes tanken på att utveckla arbetet i digital form och inkludera den frikyrkliga psalm- och sångskatt som finns i Psalmer och sånger. Efter tre – fyra års arbete har det nu resulterat i psalmerochsanger.se
– Tanken är att gudstjänstledare ska kunna få hjälp i valet av psalmer och sånger som finns i Psalmer och sånger som ges ut av Verbum och Libris. Här kan man söka på alla 868 psalmer och läsa om bakgrunden, om författaren och om när psalmen förslagsvis kan användas för att passa till kyrkoårets texter.
Det är ett gediget material som du nu kan presentera. Hur lång tid har det tagit att arbeta fram det?
– Jag överdriver nog inte om jag säger att det har tagit tusentals timmar, men det har varit ett roligt, om än ett ensamt arbete ibland. Jag har dock haft stöd av redaktörerna Per-Olof Nisser och Hans Bernskiöld som jag tidigare samarbetat med i projektet Psalmernas väg.
– Det här projektet kom till på mitt initiativ och jag har gjort all efterforskning och skrivit på egen hand, men min man, dotter och svärson har stått för omvandlingen till digitalt format.
Hur tänker du att den digitala psalmvalslistan ska användas?
– Framför allt vid gudstjänstplanering men också av alla som är allmänt intresserade av psalmernas tillkomst och innehåll. Det går att lägga in bra sökvägar som gör det lätt att hitta vidare om man är intresserad av att veta mer. Alla psalmer kan sökas i nummerordning, och i bokstavsordning. Man kan också söka på psalmvalsförslag utifrån kyrkoårets texter.
Finns det någon psalm som du har haft extra svårt att få uppgifter om?
– Nej, det kan jag nog inte säga, men en del psalmer har tagit längre tid. Rent generellt så har jag fått mycket kunskap om vår rika psalmskatt och hoppas att den nya hemsidan ska bidra till att ännu fler upptäcker vilken skatt vi har i både de äldre och mer nyskrivna psalmerna.
Har du några andra stora projekt på gång?
– Nej, inte av den här digniteten, men Equmeniakyrkan har bett mig om hjälp att ordna upp kyrkans arkiv för hymnologi. Det är något som jag redan håller på med men jag har ingen tidsgräns som stressar mig.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR