Hamasraketer mot Israel - ett år efter oktobermassakern

Förödelse i Kfar Chabad efter Hamas raketer. Foto: TT

7 oktober är för alltid en dag av sorg i Israel. På årsdagen av Hamas massaker i flera Israeliska byar sköt terrororganisationen raketer som skadat flera civila.

Fem raketer avfyrades på måndagen från Khan Yunis i Gaza mot centrala Israel, meddelade den israeliska militären (IDF), efter att raketlarm ljudit vid 11-tiden lokal tid. Larmet hördes bland annat i Tel Aviv, Kfar Chabad och Rishon Lezion, rapporterar militären, enligt Jerusalem Post.

IDF bekräftade för dem att raketnedslag identifierats i flera områden.

Två kvinnor skadade

Magen David Adom (MDA), den israeliska ambulansorganisationen, bekräftade strax efteråt också att deras personal vårdade två kvinnor i 30-årsåldern som skadats lätt av granatsplitter. De fördes senare till Shamir Medical Center för fortsatt vård.

Ambulanssjukvårdare Yossi Nabul berättade om insatsen:

– Vi anlände snabbt till platsen och fann de två skadade kvinnorna, som var vid fullt medvetande och hade lindriga splitterskador. Vi gav dem första hjälpen på plats och transporterade dem sedan med ambulans till sjukhuset. Under insatsen fick vi veta att den ena kvinnan befann sig i en byggnad och den andra på en öppen plats i närheten, sade han.

Mitt i den israeliska sorgen kom attacken. Foto: TT

Kunde gått ännu värre

Flera personer behandlades även för ångest och skador de ådragit sig när de rusade till skyddsrum, enligt MDA.

Vittnen berättade för Jerusalem Post vad som hade hänt efter raketattacken i Kfar Chabad.

– Vi gick ut och skyndade oss till platsen, där vi hittade en liten krater. Två kvinnor, som befann sig i huset, skadades av granatsplitter, sade Benjamin Lifshitz, som också sitter i regionala kommunledningen.

Lifshitz nämnde även att byggnader och fordon hade skadats och tillade: "Gud vet vad som kunde ha hänt om det hade varit en träff på en mindre stabil struktur."

Sorgen över 7 okrober och frustrationen mot ett allt mer permanent krig är påtaglig i Israel. Foto: TT

Motanfall under dagen

Under dagen tog Hamas al-Qassam-brigader på sig ansvaret för attacken och hävdade att de skjutit raketer "djupt in" på israeliskt territorium. Detr berättar Jerusalem Post.

Senare under dagen meddelade IDF att det israeliska flygvapnet hade slagit till mot avfyrningsplatserna i Khan Yunis. Under attacken noterades flera sekundära explosioner, vilket tyder på att vapen fanns i området.

Polisen rapporterade också att de arbetade vid en plats i Holon där splitter från en avskjuten raket hade landat.

Kriget expanderar på fler fronter. Foto: TT

43 000 döda

Sedan 7 oktober 2023 har Israel och Hamas varit i krig med varandra, och under senare tid har även libanesiska Hizbollah och Iran dragits in i skeendet.  

Under kriget beräknas runt 43 000 personer ha mist livet, varav den största delen är invånare i Gaza. Hamas har ännu inte släppt alla gisslan som togs under raiden mot Israel förra året, och flera har avrättats i Hamas tunnlar.

Taggar:

Israel Gaza
1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Alma Lena Andersson
Iran har väl inte "dragits in i kriget" det är ju mullorna där som ligger bakom och finansierar terroristerna i Hamas, Hezbollah, Houthierna m.fl.