ANALYS För två-tre år sedan skulle valresultatet i Nederländerna förra veckan ha dominerat nyhetsrapporteringen runtom Europa. I dag pågår dock så många kriser och konflikter att valet fick begränsad uppmärksamhet med tanke på vilken skräll det levererade.
För inte så många år sedan ansågs Geert Wilders vara extrem. Nu har han vunnit valet, och det var en storskräll. Högerpopulistens seger är ännu en tecken på att väljare i våra demokratier inte längre låter etablerade röster förklara för dem vad som är acceptabelt.
PVV får 37 platser i parlamentet
”Väljarna har talat och sagt att de har fått nog. Nederländarna hoppas få tillbaka sitt land igen, få ett slut på asyltsunamin och mer pengar i plånböckerna”, förklarade Wilders på valnatten, när det stod klart att hans parti, PVV, vunnit valet. Nu har de officiella siffrorna kommit: PVV får 37 av parlamentets platser, 20 fler än i förra valet. Därmed vann Wilders också tolv fler platser än GroenLinks–PvdA, en allians av landets gröna och socialdemokrater, och 13 fler än VVD, Nederländernas moderater. VVD har regerat landet i mången koalitionsregering, senast under förre partiledaren Mark Rutte. VVD förlorade tio platser, medan ett helt nytt parti – NSC, som företräder ett slags kristen socialism – kom från ingenstans och vann 20 platser. För landets andra partier gick det lika dåligt som för VVD. Av de ytterligare elva som kom in i parlamentet förlorade nio stycken platser. Ett fick samma antal platser som i förra valet, medan det nya landsbygspartiet BBB vann sju platser – sex fler än i förra valet.
Nu får Wilders, som länge ansågs så extrem att andra partiers parlamentsledamöter frös ut honom, uppdraget att bilda regering.
15 partier i parlamentet gör det krångligt att bilda koalitioner redan under mindre dramatiska omständigheter. Rutte, som har lett Nederländerna under många år, fick regelbundet problem med koalitioner som inte höll samman.
WIlders får uppdrag att bilda regering
Nu får Wilders, som länge ansågs så extrem att andra partiers parlamentsledamöter frös ut honom, uppdraget att bilda regering. Hans mest kontroversiella åsikter, som att Nederländerna borde lämna EU och att landet borde förbjuda Koranen, går det inte att bygga någon koalition runt. Men PVV behöver bara 38 parlamentsröster till för att få majoritet. Det ger Wilders ett antal alternativ. Det mest uppenbara hade kanske varit att först tala med VVD, men dess nya partiledare har redan aviserat att partiet inte tänker delta i en sådan koalition. Till andra möjliga koalitionspartner hör det kristdemokratiska (och mestadels kristna) CDA, som dock skulle motsätta sig många av Wilders förslag. NSC kommer säkert att bli Wilders första val, och om detta parti deltar skulle Wilders bara behöva ytterligare 19 platser i parlamentet – om han vill bilda majoritetsregering. Som i så många andra länder, inklusive Sverige, vore det också möjligt att regera i minoritet och söka andra partiers stöd för olika lagsförslag.
Det blir krångligt för Wilders att snickra ihop en koalition. Ännu krångligare skulle det dock bli för ett annat parti. Med 37 av parlamentets 150 platser kommer PVV med all säkerhet att dominera holländsk politik under de kommande fyra åren.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR