Människor med annan hudfärg än vit som flyr krig, utsätts ofta av diskriminering. På senare tid kan det ha utförts bland annat av EU:s tulltjänstemän.
– Varken hudfärg eller religion ska spela in när flyktingar och asylsökande behöver hjälp, säger Véronique Albanel, JRS Welcome.
Sedan i februari 2022 har ukrainska flyktingar tagits emot med öppna armar inom de flesta EU länder. De har snabbt fått hjälp med uppehålls- och arbetstillstånd.
– Både troende och hjälparbetare gläds över detta, säger Véronique Albanel vid katolska Jesuit Refugee Service Welcome (JRS Welcome) i Paris.
Söker värdfamiljer åt flyktingar och asylsökande
Hon har arbetat i den internationella hjälporganisationen sedan starten år 2009. I huvudsak söker medarbetarna värdfamiljer åt flyktingar och asylsökande.
Véronique Albanel berättar att hjälpen för ukrainare går så bra att man nu inte längre behöver stödja dem.
Men det finns en baksida i samband med kriget i Ukraina. Flera internationella medier rapporterar om rasism, diskriminering, våld och tortyr mot människor från afrikanska och muslimska länder.
– Vit och kristen, ja, då kan du få bättre mottagande av staten än någon som är svart, säger Véronique Albanel när vi träffas i Paris.
Förbjudet att dela upp flyktingar
Hon påminner om att det enligt Genévekonventionen är förbjudet att dela upp flyktingar eller asylsökande i A- och B-grupper.
– Alla ska givetvis ha samma rättigheter, säger hon.
Enligt statliga tyska Deutsche Welle och kristna franska La Croix har orättvisor utförts av både myndigheterna i Ukraina och i EU.
– När jag och andra svarta personer flydde kriget blev vi slagna av ukrainska gränsvakter, berättar 24-åriga nigerianska Chineye Mbagwu för New York Times.
Studerade medicin
Dessförinnan studerade hon medicin i västukrainska staden Ivano-Frankivsk.
– Alla svarta tvingades ställa sig utanför kön och vi fick inte passera gränsen. Däremot släpptes ukrainska flyktingar in till Polen, berättar kvinnan som chockades av diskrimineringen.
Innan kriget fanns uppåt 80 000 utländska studenter i Ukraina. Nästan alla har lämnat landet.
Times of India har rapporterat om orättvisor utförda mot indier och Sydafrikas utrikesminister har konstaterat våld mot landsmän.
Den polska staten slår dock ifrån sig kritiken.
– Alla oavsett nationalitet och hudfärg får samma behandling, säger polska diplomaten Joanna Tarnawska till en nyhetsbyrå.
Tyskland har snabbt ställt upp
Som så många andra EU länder, har Tyskland snabbt ställt upp för ukrainska flyktingar.
– Hjälpen har gått utomordentligt bra för ukrainarna, säger Julianne Gebel som ansvarar för hjälporganisationen Ukraine and Friends i Tyskland.
Samtidigt konstaterar även hon att flyktingar från Ukraina, men med medborgarskap i ett annat land, inte får samma rättigheter.
– Många har fortfarande inte fått uppehålls- eller arbetstillstånd. Det är orättvist, säger hon till tyska medier.
Övergrepp har ökat lavinartat
Enligt en undersökning har övergrepp utförda av EUs tjänstemän ökat lavinartat på andra håll som Grekland, Kroatien, Rumänien och Ungern.
– Allt fler muslimska och svarta migranter har utsatts av elchockvapen, säger Hope Barker till engelskspråkiga nyhetskanalen Euronews.
Hon är knuten till Border Violence Monitoring Network (BVMN). Den startades 2016 och består av en koalition med fjorton internationella människorättsorganisationer.
– Andra flyktingar har fått huvudet rakat i form av ett kors på skallen. En person ska ha blivit utsatt för våldtäkt med en trädgren, säger Hope Barker.
Hon beklagar att man inom EU inte inlett undersökningar om anklagelserna.
Jag blir bedrövad. Inom EU får man inte behandla människor så.
Véronique Albanel kommenterar uppgifterna.
– Jag blir bedrövad. Inom EU får man inte behandla människor så.
Inom JRS Welcome och andra hjälporganisationer ska man nu intensifiera möten med politiker vid EU i Bryssel.
Målet är att få dem stoppas från att dras med i en ytterhöger trend.
– När politiker i allmänhet hetsar upp sig angående ”massmigration” går de för långt. Läget är inte så kritiskt. För det finns kapacitet att hjälpa alla, bara man vill, säger Véronique Albanel.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR