Idrott, dans, fika och ­vittnesbörd

Kil

I värmländska Kil arrangerade Sannerudskyrkan Sports Community-veckan. Initiativet kommer från Nederländerna och i år dessutom med fransk hjälp.  Foto: Annasara Gotting

15 ungdomar från Nederländerna och Frankrike tillbringade en vecka i Sannerudskyrkan i Kil, för att bjuda på allt från crème brûlée till vittnesbörd. Huvudsyftet? Lärjungaskap. 

Det är liv och rörelse på och runt multisportarenan i ett lägenhetsområde i Kil i Värmland. På gräsmattan dansas afrikansk dans, ett stort gäng spelar innebandy och bakom en kulle är det fotbollsmatch. 

Sports Community skapar gemenskap

Vi har hamnat på Sports Community, en aktivitet som Sannerudskyrkan drivit de senaste fyra åren. En gång i veckan ses ledare och barn för att idrotta och mitt i programmet är det samling med ett drama ur bibeln. 
Den här veckan är det tre idrottspass tillsammans med ungdomar från Nederländerna och Frankrike. På kullen sitter Hibo Hassan vars två söner är på plats, som alltid. 

– De älskar det här! Och vi vuxna ses också. I vanliga fall är vi kanske 3-4 vuxna ute men när det är sportaktiviteter är vi 10-15. Det har blivit mycket roligare i området! berättar hon. 

Började i Nederländerna

Starten för Sports Community i Kil började märkligt nog i Nederländerna. År 2021 kom paret Arend Jan och Esther Poelarends till Kil efter att i tolv år drömt om att evangelisera i Skandinavien. De bestämde sig för att testa om drömmen var från Gud och under de två år de bodde i Kil startade de bland annat upp Sports Community. En vecka varje sommar har också ett gäng ungdomar från Nederländerna teamat i Kil.

 

På gräsmattan på Kils multisportsarena utövar ett gäng afrikansk dans.

– Vårt mål är lärjungaskap. Vi vill att ungdomarna ska kunna ge sitt vittnesbörd och lära andra om Jesus, samtidigt som de lär sig om tro i andra kulturer, säger Arend Jan. 
Ett annat mål är att vara katalysator. 
– Vi vill gärna att det blir en rörelse av ungdomar som vill följa Jesus här i Sverige. 

För Gilian Vil är det fjärde besöket i Kil.
– De här resorna har förändrat mitt liv. Jag älskar att leka med barnen och det är fantastiskt att vi kan ge lite ljus och berätta om Jesus. 

Dop i naturskön miljö

På gräsmattan dansar Louise van der Goot tillsammans med ett gäng tjejer. Det är första gången hon är i Sverige och Kil kommer ha en speciell betydelse för henne. Under den regniga fredagsmorgonen blev hon döpt i Fryken.
– Det kändes verkligen som att jag döptes i Hans skapelse. Naturen var överallt runt mig. Jättefint!

 

Många olika språk möts på Sports Community, men när det gäller sport förstår alla varandra.

Det franska teamet har varit med på idrotten och gudstjänsterna liksom det nederländska, men de har också besökt RIA och ett äldreboende. Under onsdagen öppnade de även ett franskt kafé i kyrkan. Alltifrån tartre aux champignons till crème brûlée serverades. Lynn Saez har bakat chokladtårta. 

Varför har du kommit till Kil?
– Jag älskar Gud och jag vill tjäna Honom. Jag vill påverka och vara ett gott exempel. I går spelade jag fotboll med barnen och det var så fint. Jag vill vara med och skapa glädje med dem.

Församlingen öppnar sina dörrar

I Sannerudskyrkan finns ungefär 100 aktiva medlemmar. Flera av dem har lånat ut cyklar och lakan, erbjudit sängplatser och lagat mat till gästerna. Kajsa Wingård är församlingsmedlem och ledare för Sports Community. Hon säger att det är mycket som ska fungera när det är så många deltagare och språk, men att det flutit på över förväntan med all logistik.
– Veckan har varit fantastisk, glädjefylld, intensiv, rolig, kreativ, lärande och hoppfull! Det blir en bonus för oss som församling där mycket gjorts som vi inte skulle kunnat göra annars. Samtidigt som ungdomarna från Frankrike och Nederländerna erbjudits en plats att växa påverkar det också ungdomarna i församlingen. 

– Ja, det är ömsesidigt. För våra ungdomar innebär det att växa i tro, att få nya perspektiv, nya vänner. Så vår församling har fått dela med sig och på samma gång fått möjlighet att ta emot.

Paret Arend Jan och Esther Poelarends är initiativtagare till sport- och evangelisationsveckan i Kil.

Taggar:

Barn och Unga

AnnaSara Gotting

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA