De 20 största frikyrkoförsamlingarna i landet har tillsammans tillgångar netto på närmare 2,7 miljarder kronor. Överlägset mest pengar har Immanuelskyrkan i Stockholm med tillgångar på 1,2 miljarder kronor. Men även tvåan och trean i sammanställningen har betydande förmögenheter: Livets Ord (250 Mkr) respektive Betlehemskyrkan i Göteborg (240 Mkr). Det framgår av en genomgång som gjorts av Dagens Industri (DI Weekend) i samarbete med Sändaren.
De stora värden som har byggts upp under årens lopp är inte okontroversiella. Kärnfrågan är hur tillgångarna ska användas – till verksamheten eller som buffert för framtiden?
Grunden till församlingarnas förmögenheter har i princip alltid lagts i samband med att en kyrka byggts. Med hjälp av frikostigt givande från församlingens medlemmar och stora frivilliginsatser har lånen kunnat betalas av, och i dag sitter många församlingar med obelånade, stora kyrkofastigheter i attraktiva och centrala lägen.
De rikaste församlingarna är de som varit förutseende nog att bygga kommersiella lokaler och bostäder i anslutning till själva kyrkan. Det har i ett första skede inneburit ett större ekonomiskt risktagande, men i slutänden gett skalfördelar samtidigt som marknadsvärdet på själva fastigheten ökat markant.
Samtidigt som stora värden skapats i församlingens fastigheter har offrandet dock minskat, i takt med att antalet medlemmar har blivit färre.
”Varje medlem skänker fortfarande ungefär lika mycket som tidigare. Problemet är att antalet medlemmar minskar”, säger Göran Johansson i Immanuelskyrkans ekonomiutskott.
I genomsnitt skänker varje medlem i de granskade församlingarna cirka 3 700 kronor per år. Siffran kan jämföras med exempelvis givandet i hela Missionskyrkan, som utslaget per medlem ligger på runt 5 000 kronor per år.
Läs mer i nr 13/2010 av Sändaren eller på www.di.se
LÄGG TILL NY KOMMENTAR