Immanuelskyrkan ser framåt igen efter tillbakablickande år

Immanuelskyrkan

50-årsfirandet slut, nu blickar Immanuelkyrkan framåt efter ­jubileumsgudstjänsten i söndags. Foto: Christian Lindskog

En fullsatt gudstjänst på tre olika språk med kyrkans alla körer och musiker. Mäktiga hymner, nyskriven musik, solosång av Charlotte Höglund, predikan och tacktal. Så avslutade Immanuelkyrkans, Stockholm, sitt firande av för­samlingens 50 år. 

Med varsitt generöst sånghäfte med nyskriven musik i handen tågade församlingen, i till synes aldrig sinande rader, in i kyrk­salen. Hälsningar och vinkningar och ett stigande mummel hördes från förväntansfulla deltagare på väg ner i bänkarna. 

Crescendo på jubileumsåret

Gudstjänsten, som var gemensam för både svenska, koreanska och engelska gudstjänstfirare,  utgjorde alltså ett slut på jubileumsåret, eller ett crescendo, som den svensktalande gudstjänstledaren pastor Ester Kazen uttryckte saken.  
– Det här året, eller åtta månaderna om man ska vara exakt, har vi ägnat åt tillbakablickande, nu ser vi framåt bland annat med Immanuel musik, som kan hjälpa alla att fortsätta lyssna på Guds kallelse. 
Martin Åsander och Fredrik Jonsson är männen bakom musiken. De intervjuades av Esther Kazen och berättade hur allt startade med en konfirmandgrupp. 
– Vi fortsatte efter konfirmationen och skrev musik utifrån Psaltaren tillsammans, berättade Fredrik Jonsson 

Inspirerats av Taizé

Martin Åsander, som står för arrangemangen, berättade att man inspirerats av Taizé, att  sångerna är tänkta att fungera som en utandning man gör tillsammans. Ett bruksmaterial som kan användas till kör, församlingssång eller enskild musik.
I slutet av januari kommer Sånger från Immanuel att tillgängliggöras för andra församlingar. 
Sedan skickades två stora ballonger upp i form av siffran 50, för barnen att titta på innan det blev dags för medlemsintagning. Församlingsföreståndare Carin Dernulf läste Romarbrevet 12 om en kropp med många lemmar, men vad de nya medlemmarna sa var tyvärr ohörbart på grund av mikrofonstrul. 

Predikan av Carin Dernulf

Annars flöt gudstjänsten fram med sång och musik, predikan av Carin Dernulf på temat samhällsansvar och nattvard vid en rad olika stationer. Församlingens ordförande Greger Hjelm tackade Gud, men också jubileumsgeneral Erik Amnå, professor i statskunskap,  som hållit i den övergripande planeringen för jubileumsåret.
Sedan avslutades det hela med den inte helt nyskrivna men mycket passande O store Gud
Gudstjänsten kröntes sedan med kyrkkaffe och tårta till alla närvarande och senare på kvällen uppfördes Martin Åsanders nyutskrivna jubileumskonsert,  Så må det ske med detta rum, tillsammans med 150 sångare och musiker från församlingen.

Fakta: Immanuelskyrkan

  • Det var 1962 som flera äldre missionsförsamlingar slogs samman till det som så småningom skulle bli Equmeniakyrkans största församling.
     
  • Den nya stora kyrkan invigdes 1974. En djärvt modern byggnad, med plats och rum för många olika verksamheter.
     
  • I nuläget firar man gudstjänst på tre olika språk, engelska, svenska och koreanska. 

Taggar:

Immanuelskyrkan

Annika Ahlefelt

annika.ahlefelt@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA