Tuve Skånberg lämnar riksdagen. Foto: Riksdagen
När alla röster räknats stod det klart att riksdagens ålderspresident Tuve Skånberg inte fick något mandat. Därmed lämnar han nu riksdagen där han verkat under åren 1991–2006 och 2010–2022.
Hur känns det att lämna riksdagen efter så lång tid?
– Det är blandade känslor. Den omedelbara känslan är tomhet, men jag känner också att jag gjort vad jag har kunnat. Jag har skrivit ungefär 1500 motioner, vilket gör mig till den näst mest flitiga motionären sedan mitten av 1800-talet. Jag hann också bli riksdagens ålderspresident och fungerade som talman i flera debatter sedan 2017.
Vad kommer du att minnas?
– Vänskapen med riksdagsledamöter i samtliga partier. Jag har fått vänner i alla partier som kommit att betyda mycket för mig. I den kristna gruppen har vi mötts en gång i veckan, något som pågått sedan 1888, och sedan jag kom in 1991 har det varit en fast punkt. Jag kommer också att minnas det intensiva arbetet i konstitutionsutskottet med att granska regeringen, där har vi jobbat i konsensus och gjort ett mycket bra jobb.
Vad är du mest stolt över?
– Jag är stolt över att ha fått förtroendet att vara riksdagsledamot, att människor känt att jag representerar dem.
Vad ser du som misslyckanden?
– Det är många. Det är mänsklig materia, och det blir fel hela tiden. Men jag har försökt att lära mig med tiden. Jag upplever inte att jag var speciellt lämpad som ny, men med åren har det blivit mindre taffligt.
Vad vill du göra nu?
– Det finns mycket, som att resa. Jag var också professor i kyrkohistoria i Los Angeles 2006 till 2010 och skulle gärna återuppta den kontakten. Jag skulle vilja fortsätta min forskning. Som pastor är jag pensionerad.
Har du några råd till en helt ny riksdagsledamot?
– Jag skrev faktiskt I maktens korridorer – handbok för nyblivna riksdagsledamöter 2006 tillsammans med Johnny Gylling. Där finns de råd som jag behövt när jag började.
Ett misstag, som jag berättar om i boken, var när kungen bjöd in till middag. Det stod frack på inbjudan. Jag skulle hyra en frack men i butiken sa att det kostade lika mycket att köpa en begagnad. Så jag gjorde det, för 3 500 kronor, och tänkte att det var en utgift för inkomstens förvärvande och gjorde avdrag på deklarationen. Men jag fick avslag av Skatteverket och Dagens Nyheter fick nys om det. Det slogs upp stort. Det hade jag sluppit om någon sagt åt mig att vara försiktig med avdragen, och försök inte ens att göra något som du inte är helt säker på.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR