Utan Hönökonferensen hade Jonas Lunds liv sett helt annorlunda ut.
Det blev ett vattenhål för honom att växa i tro, här träffade han sin fru Julia och nu är han tillbaka för att ge vidare vad han fått, som talare på möte-19.
För sjunde gången är Jonas Lund inbjuden som talare på Hönökonferensen. Han har hållit i bibelstudier för unga och nattmöten, men i år blir första gången han gör sig redo att kliva på redan klockan 19.00. Men i ärlighetens namn är det kanske inte så mycket mer än möjligen målgruppen (som nu får antas vara något äldre) som är nytt för honom.
Sent nattmöte i Nimbuskyrkan
För Jonas Lund rimmar årets tema för Hönökonferensen särskilt väl. Själva hemmet hade nämligen sett annorlunda ut utan denna konferens. Ett sent nattmöte i Nimbuskyrkan på Öckerö efter en dag på konferensen träffade han sin Julia.
Innan dess hade konferensen hjälpt till att forma tron på ett sådant sätt att den fortfarande håller starkt.
– Jag är tacksam till mina föräldrar som tog med oss hit redan som unga, och jag tror att konferensen fått betyda väldigt mycket för både mig och min bror, liksom för mamma och pappa. Här har vi gjort erfarenheter ihop och det blir ett samtal om det kristna livet som inte lika naturligt kommer i gång när man är hemma i vardagen, funderar Jonas.
Han minns särskilt en gång när han framme vid förbönen såg att också hans pappa gått fram.
– Det blev så starkt att även om vi tillhör olika generationer och är i olika delar av livet tilltalas vi av samma kärlek, berättar han.
Dela kärlek vidare
Just denna kärlek har blivit Jonas egen drivkraft och när han talar om vad han hoppas kunna få ge konferensbesökarna och webb-tittarna i år är det just att få självförtroende att dela denna kärlek vidare i samklang med den helige ande.
Som pastor i Tibro sedan flera år tillbaka har han tillsammans med församlingen försökt att leva på det sättet. Något som resulterat i bland annat onsdagsluncherna där den lokala ica-handlaren sponsrar med mat och kyrkan med öppna dörrar.
Hur får man alla med sig när en församling förändras?
– Det är en bra fråga, och självklart kan man inte alltid lyckas, men jag tror det viktiga är att åter och åter förklara varför man gör det. Varför man inte kan ta 40 kronor för fikat när de socioekonomiska strukturerna förändras eller varför det måste vara frivilliga avgifter på församlingsdagar. Men det intressanta är att vi inte har det ekonomiskt svårare nu än tidigare, utan snarare tvärtom.
Jonas Lund stannar upp i tanken en stund.
– Allting handlar om att skapa en kultur och våga se att församlingen har en plats. Det blir friktion men samtidigt blommar många ut när man får se spännande saker hända. Jag tror att varje församling måste älska, och har en roll att spela, på sin ort, förklarar han.
Fakta: De inspirerar Jonas Lund
- Carl-Erik Sahlberg och arbetet i Klara Kyrka
- Timothy Keller och inte minst hans bok Center church är viktiga för mig.
- Staffan Hellström, pastor i Forshaga pingst som skrivit boken Vad skulle du göra om du inte var rädd.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR