Nu höjs röster för att svensk narkotikapolitik ska söka nya vägar, efter den extrema våldsvåg som drabbat Sverige. Legalisering av cannabis ses som en väg.
Det har länge funnits debattörer som velat legalisera cannabis, men det svenska gängvåldet har satt kraven på en liberalare narkotikapolitik i ett nytt ljus. Det finns ännu inga riksdagspartier som driver frågan, men de politiska ungdomsförbunden Centerpartiets ungdomsförbund (Cuf), Liberala ungdomsförbundet (Luf) och Moderata ungdomsförbundet (Muf) vill alla se en legalisering.
– Det är definitivt blivit en förändring i debatten. Vi som har den här linjen tas mycket mer på allvar än bara för några år sedan, säger Nils Nilsson Puronen, som är talesperson för Cuf.
Miljardbelopp
Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning står cannabis för ungefär 45 procent av den svenska narkotikahandeln. Det är svårt att beräkna hur mycket gängen tjänar på cannabisförsäljning, men det rör sig om miljardbelopp.
– En huvudpoäng är att legal cannabisförsäljning skulle ta marknadsandelar från de illegala försäljarna. I en laglig marknad kan du också föra in regleringar som åldersgräns för försäljning, säger han.
Debatten om legalisering är inte isolerad till Sverige. Kanada och flera amerikanska delstater har redan legaliserat cannabis. I Europa har Malta och Luxemburg legaliserat, och det finns långtgående planer i Tyskland att gå samma väg.
20 procent fler brukare
I Kanada har legaliseringen inneburit att det blivit omkring 20 procent fler brukare.
– Det klart att om fler brukar så kan det också bli fler skadeverkningar. Men jag tror att om cannabis blir legalt så blir det enklare för dem som har problem att komma i kontakt med vården, säger Nils Nilsson Puronen.
Peter Moilanen, chef för Narkotikapolitiskt center, motsätter sig en förändring. Han tror inte att en legalisering skulle strypa gängens intäkter, då en majoritet av narkotikan fortfarande kommer att vara illegal.
– Jag förstår inte hur man kommer åt kokainrelaterade problem genom att legalisera cannabis, säger han.
Erfarenheter från Kanada
Han pekar också på erfarenheterna från Kanada. Där har förvisso en stor del av cannabismarkaden blivit legal, hälften av den illegala marknad som fanns före legaliseringen är kvar. Peter Moilanen förutspår att vi skulle få en liknande situation i Sverige, då de som är tonåringar eller vill köpa cannabis så billigt som möjligt fortfarande kommer att köpa av gäng.
– Vi skulle få fler som blev beroende, som kanske inte lyckas med studier och arbete. Det skulle också bli fler som får cannabisrelaterade psykoser och schizofreni. Det är något som drabbar få, men är oerhört allvarligt för individen, säger han.
Mia Nilsson, generalsekreterare för Hela människan, säger att organisationen är negativ till en legalisering.
Hon vänder sig mot det som somliga hävdar, att cannabis skulle vara en relativt ofarlig drog. Hela människan har sett, speciellt under pandemin, hur människor blivit beroende och tagit skada.
– Vi såg, särskilt på mindre orter, en ökad droganvändning hos unga som inte tagit droger tidigare.
Många yngre stödjer
Hon tror att många yngre stödjer en legalisering, men hon är övertygad om att många äldre brukare, som kanske använder tyngre droger, inte vill se legalisering av narkotika.
– De gör ofta ganska kloka bedömningar av sig själva och sitt missbruk, och vet att om de skulle få tillgång till mer så skulle de gå under, säger hon.
Fakta: Cannabis
Cannabis är ett samlingsnamn för hasch och marijuana som kommer ifrån växten Cannabis Sativa. Växten innehåller ämnet tetrahydrocannabinol (THC) som är det som ger upphov till ruset. Riskerna med cannabis är framförallt att det påverkar tänkandet och hjärnan, särskilt hos tonåringar.
Källa: Beroendecentrum Stockholm
LÄGG TILL NY KOMMENTAR