Emanuel Karlsten. Foto: Sändaren
Podcast. Kyrkan behöver hitta nya grepp för att berätta sin berättelse. Det menar Emanuel Karlsten, skribent och digital expert i senaste avsnittet av Sänd - samtalet, Sändarens podcast.
Baksideskrönikör i Sändaren, återkommande digital expert i TV 4, vinnare av stora journalistpriset och ledamot i Medieakademien. Dessutom troende utan kyrklig tillhörighet, men uppvuxen i Frälsningsarmén.
Att kategorisera journalisten Emanuel Karlsten är inte det enklaste. Men ett desto bredare och mer spännande samtal om allt mellan vad kyrkan kan göra för att synas digitalt, HBTQ och hur han ser på framtidens kristna press, är vad lyssnarna bjuds på i senaste avsnittet av Sänd - samtalet.
- Om kyrkan tror på en revolutionerande Gud är kyrkan ganska dåliga på att berätta det, konstaterar han.
I rollen på medieakademien håller han stenkoll på vilket genomslag kristna organisationer och personer får på nätet - och med ett fåtal undantag är de ofta så gott som osynliga i statistiken.
Nyandliga konton ökar
Istället har kategorin andlighet kommit att domineras av nyandliga konton och spökjägare.
- Det finns ju en idé att det är de som skriker högst som syns på nätet men våra undersökningar visar att det är tvärtom, det genuina och äkta - det som berör som tar plats, förklarar han.
I fallet med att new age och nyandlighet smäller högre på nätet, tror han kan bero på just det - att innehållsskaparna tenderar att vara mer "bubblande" över vad man funnit och benägna att vilja dela det med andra.
- Här kan man verkligen undra vad det är som gör att inte fler vardagskristna känner samma trängande behov av att göra något på nätet, säger Karlsten och reflekterar om det är strukturer, att många frikyrkliga har det för bra eller om det är att den kristna berättelsen inte lyckats uppdateras på ett relevant sätt som gör det.
Behöver hitta nya berättargrepp
- Kanske behöver kyrkan hitta nya berättargrepp. Men sen tror jag också det handlar om att det man säger ska bottna i verkstad. Då berättar berättelsen sig själv, säger han med en tydlig hint till sina "förfäder" i Frälsningsarmén som gav sig den på att bygag en armé för att göra skillnad för de svaga.
Inte konstigt att en sådan berättelse tog fart på sin tid, kan tänkas.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR