I torsdags stormade en mobb på 200 man det nationella kontoret för Moravakyrkan, Equmeniakyrkans samarbetskyrka i Nicaragua. Kyrkoledaren utsattes för våld, hotades till livet och togs som gisslan med sin fru.
"Det som hänt är oerhört ledsamt," säger Christine Linevåg som är Equmeniakyrkans missionär i Nicaragua.
Sedan januari i år befinner sig Moravakyrkan i Nicaragua i en djup kris. Samfundet har haft ett nära samarbete med Equmeniakyrkan sedan 1990-talet.
I januari kallade en liten utbrytargrupp av pastorer och en av biskoparna i den runt 90 000 medlemmar stora kyrkan till en extrainsatt kyrkokonferens. Utan mandat från sittande ledning valdes Ofelia Àlvarez där till ny kyrkoledare utanför gällande stadgar. Den här utbrytargruppen säger sig nu ha stöd av majoriteten av församlingarna.
Gruppen är missnöjd med den officiella kyrkoledaren Joseph Rivera, som sitter på det nationella huvudkontoret i Bilwi sedan 2016.
Under året har Ofelia Àlvarez och hennes anhängare uppmanat församlingar att kasta ut de pastorer som inte stöder den nya ”kyrkoordningen”.
– Det har lett till våldsamma situationer där pastorer hotats och tvingats lämna sina hem och sina församlingar, säger Christine Linevåg, som tillsammans med sin man Andreas Linevåg och tre barn är Equmeniakyrkans utsända missionärer i Nicaragua. Där arbetar de som sjuksköterskor.
Just nu är familjen Linevåg på semester hemma i Sverige och skulle ha återvänt till Nicaragua i morgon torsdag, men resan är nu uppskjuten på obestämd tid.
Natten till torsdag förra veckan nåddes en oväntad kulmen i konflikten, när en cirka 200 man stor mobb, till stor del beväpnad, trängde sig in i Moravakyrkans nationella kontor och i den tjänstebostad som ordinarie kyrkoledare Joseph Rivera bor i. Båda lokalerna plundrades och Rivera och hans fru hölls gisslan. Kyrkoledaren utsattes för våld och hotades till livet. Efter flera timmar blev de båda frisläppta.
Senare på förmiddagen intog mobben fler byggnader som tillhör kyrkan. Ulrika Morazán, som är biträdande chef på Equmeniakyrkans internationell enhet, pratade med Rivera kort efter frigivningen.
– Han försökte vara lugn men det märktes att han var chockad. Han trodde att hans sista stund var kommen. På frågan om hur de blev frigivna sa han att det var tack vare Guds ängel. Några i mobben hade sagt ”bind honom inte, döda honom inte”, och det verkar ha lugnat situationen. De blev inte frigivna tack vara ett polisiärt ingripande, utan det verkar som att de helt enkelt fick gå, säger Morazán.
Kyrkans byggnader är fortfarande ockuperade av de beväpnade männen, trots polisanmälan. Polisen har beslagtagit fordon av den beväpnade gruppen.
Ingen har än så länge tagit på sig attacken, men både Christine Linevåg och Ulrika Morazán påpekar att utbrytargruppen som står bakom Ofelia Àlvarez inte heller har tagit avstånd från det skedda. Morazán har hört ljudfiler från den kristna radiokanalen Beca som tydligt tagit ställning för utbrytargruppen.
– Ofelia Àlvarez budbärare har under våren ofta pratat i radio om att de nu samlar krafterna. Strax innan dådet sa hennes främsta budbärare ”Nu ska vi återta Moravakyrkan”, berättar Morazán.
Hon har hört från flera håll att utbrytargruppens vice kyrkoledare Roger Wilson har setts på det ockuperade huvudkontorets tomt. En ytterligare vändning är att Ofelia Àlvarez nyligen har avsagt sig ledarskapet på grund av hjärtsjukdom, och att Roger Wilson snart officiellt ska vigas till kyrkoledare för utbrytargruppen.
Dragkampen mellan den officiella och den inofficiella ledaren påverkar människors vardag i östra Nicaragua.
– Församlingar och även familjer splittras. Det som hänt är oerhört ledsamt. Moravakyrkan står för så mycket som är positivt och fint. Kyrkan har en central roll i församlingsmedlemmarns liv men också i landet i stort, säger Linevåg.
Utbrytarnas främsta kritik riktas mot felaktigt genomförda stadgeändringar, som Rivera har bett om ursäkt för. Gruppen har även påstått att Rivera vill förbjuda barndop och tillåta samkönade vigslar, något som Rivera inte alls har uttalat sig om, enligt Morazán.
Equmeniakyrkan ska nu göra en plan för hur man ska agera på Moravakyrkans kris. I fredags skickade man ut 1200 mejl till pastorer och församlingarnas ordföranden, med uppmaningen att be för samarbetskyrkan i Nicaragua under söndagsgudstjänsterna.
– Sedan kuppförsöket i januari har vi samtalat med båda parter. Vi har också kontaktat Moravakyrkans internationella ledning och sagt att vi är beredda att hjälpa till, säger Morazán.
Det har lett till våldsamma situationer där pastorer hotats och tvingats lämna sina hem och sina församlingar.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR