Sofia Camnerin. Foto: Mikael M Johansson
Att vara kyrka i dagens migrationspolitiska kontext innebär stora utmaningar i ett Sverige som för en alltmer restriktiv politik, samtidigt som flyktingströmmarna växer.
Sofia Camnerin, generalsekreterare, Sveriges kristna råd, ärkebiskop Martin Modéus, George Joseph, generalsekreterare för den katolska hjälporganisationen Caritas och överstelöjtnant Robert Tuftström, Frälsningsarmén var alla eniga om den problembeskrivningen under Kyrkornas migrationsdagar, som hölls i Immanuelskyrkan, Stockholm.
Kommer stjälpa mer än hjälpa
Här bjöds väl egentligen inte på några nyheter, men många nyttiga påminnelser. Som att regeringens aviserade lag om anmälningsplikt kommer att stjälpa mer än hjälpa.
– En anmälningsplikt riskerar den sociala tilliten, människor kommer inte att våga söka hjälp. Det kommer snarast att stärka skuggsamhället, sade Sofia Camnerin.
Se hela problembilden
Martin Modéus tyckte att kyrkorna bör hjälpa politikerna att zooma ut från enskildheter för att kunna se hela problembilden.
– Bjud in dem till oss så de kan andas, där de får pysa, och slippa det skruvade politiska rummet, sa han.
– Men det allra viktigaste är att kyrkorna står nära Jesus.
– Dagens tankar och tongångar börjar bli farliga, konstaterade George Joseph, och berättade att han under 40 års migrationsarbete i Sverige, aldrig hört sådana tongångar som nu
– Det handlar inte om en restriktiv flyktingpolitik, det har vi alltid haft, utan om ett nedvärderande synsätt på andra. Samtidigt lever människor gömda i extrem utsatthet och riskerar att utnyttjas av kriminella.
En anmälningsplikt riskerar den sociala tilliten, människor kommer inte att våga söka hjälp. Det kommer snarast att stärka skuggsamhället. Sofia Camnerin
Robert Tuftström påminde om att Jesus också var flykting och Sofia Camnerin undrade vad som krävs för att skapa radikalt välkomnande rum.
– Kanske lite mer ödmjukhet och självkritik av oss själva. Vi behöver visa att vi lever i en ständig omvändelse, där vi är starka och svaga samtidigt.
Att kyrkorna måste stärka sin närvaro även utanför kyrkans väggar återkom många gånger under dagens lopp.
– För det är inte de stora orden, utan konkreta hjälpinsatser som gör skillnad, underströk George Joseph.
Om människovärde i praktiken och om människor i migrationsrättsligt limbo, talade James Andersson, en av initiativtagarna till Projekt Soulidarity.
Migrationsrättsligt limbo
Roula från Afghanistan, som kom hit 2014, lever i detta migrationsrättsliga limbo. Två gånger har han ansökt om asyl, två gånger har han fått avslag, men kan inte skickas tillbaka på grund av talibanstyret.
– Hela tiden har jag skött mig, lärt mig bra svenska och inte hamnat i kriminalitet konstaterade Roula, som fick rungande applåder.
I stället för att ge upp har Roula nu startat Resurs för Sverige, som försöker hjälpa människor i samma situation som han själv.
– Och det finns jobb att få för dem som har rätt att arbeta, berättade Jonas Stadling från Sweden at work.
– Vi hjälper arbetsgivare och jobbsökande att hitta varandra, att överbrygga både kulturskillnader och fördomar, förklarade Daniel Back från LP-stiftelsen i Stockholm.
– Det tar lång tid. Men det är ok, vi har inga långa planer, Gud visar oss ett trappsteg i taget.
Tillsvidare-uppdrag
Syster Karin, och de andra nunnorna på Alsike kloster, har Gud däremot gett ett tillsvidare-uppdrag
– Det var en uppgift som blev oss given 1978 och än så länge har Gud inte tagit den ifrån oss. Så vi jobbar inte med migrationsfrågor, vi lever så här.
– Det är ett fantastiskt, men inte helt lätt, liv som inte skulle kunna fungera för oss utan klosterlivets kontinuitet.
– Vi vill förmedla ett hopp till dem som inget hopp har. Se till att de får tillbaka sitt människovärde och vara lösningsorienterade.
– Det innebär att vi också måste ha modet att säga som det är, när det inte finns mer att göra, när folk måste åka hem
Glidning i samhällsdebatten
Precis som George Joseph tyckte syster Karin att det finns en glidning i samhällsdebatten- som i Tyskland på 1930-talet.
– Jag brukar skriva till politikerna om det här, men det enda som verkligen hjälper är bönen. För det här är en andlig kamp, och bönen förändrar allt.
– Och kom ihåg, det här gör vi inte för oss själva. Vår källa till kraft är outsinlig.
Fakta: Migrationsdagarna
- Kyrkornas migrationsdagar arrangeras av Sveriges Kristna råd i samarbete med Sensus och Bilda.
- Temat för årets arrangemang var ”Motstånd och envist hopp”.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR