Kyrkor och andra religiösa samfund har fått en ny och tydligare röst i samhällsdebatten. Gång på gång går kristenhetens representanter ut och manar till generositet och öppenhet.
Både Sveriges kristna råd, Sveriges interreligiösa råd och en rad religiösa ledare har efter Migrationsuppgörelsen gått ut och manat till medmänsklighet och solidaritet.
Kanske sammanfattas läget bäst i Karin Wiborns, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, SKR, öppna brev till statsminister Stefan Löfven, där hon skriver att ”för kyrkorna är det såväl ett kristligt som medmänskligt ansvar att ta emot den som behöver skydd och stöd.” Så citerar hon Jesusorden i Matteusevangeliet 25:35: ”Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig”.
Tillfälliga uppehållstillstånd är en kortsiktig lösning på en situation som kräver ett långsiktigt perspektiv, skriver Karin Wiborn.
Varför valde du att skriva det öppna brevet till Löfven?
— Det fanns inte tid för oss att göra en större debattartikel med de olika kyrkorna. Då valde jag att i min roll som generalsekreterare skriva ett eget brev utifrån det som kyrkorna stått för tidigare, och som jag tror att alla vi i Sveriges kristna råd står bakom.
Vad tycker du om uppgörelsen?
— De gjorde ju inte som jag ville, men jag har en förståelse för att det är väldigt svårt i det politiska samtalet just nu, man måste komma överens och komma framåt. Därför gläds jag trots allt åt att barnfamiljer och ensamkommande är undantagna från TUT, och att det bara gäller över en tid.
Varför är du kritisk till TUT?
— Jag ser inget bra med det. Integrationsprocessen blir längre. Det blir svårare att få jobb, arbete och bostad. Migrationsverket är överbelastat som det är i dag, och ska man pröva två gånger blir det ännu dyrare. Det är ekonomiskt försvarsbart.
Också Sveriges interreligiösa råd har uttalat sig — i Dagens Nyheter — om flyktingsituationen i Sverige och världen. Där hänvisade man till religionernas i Sverige gemensamma kampanj ”Vägra hata”. Och påminde omvarje människas lika värde och värdighet och om vårt ansvar för varandra.
— Det stora är att det är åtta religioner som står bakom det uttalandet. Vi visa att vi står tillsammans i att motarbeta fördomar och att visa medmänsklighet och värme till dem som kommer hit, säger Karin Wiborn.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR