Supportrar till den före detta premiärministern Imran Khan visar sitt stöd för honom i Lahore. Foto: K. M. Chaudary
Pakistan balanserar på randen till avgrunden. Och det drabbar fattiga kristna mycket hårt. Biskop Samuel Azariah manar nu politikerna att ta sitt förnuft till fånga.
Pakistan har en historia präglad av kaos och kriser. På något sätt har landet tagit sig igenom militärdiktaturer, naturkatastrofer och flera förlorade krig. Men nu frågar sig många bedömare hur Pakistan ska kunna lämna den nedåtgående spiral som landet befinner sig i.
Den 9 maj arresterades den förre premiärministern Imran Khan av paramilitära styrkor, anklagad för korruption. Detta fick hans anhängare i partiet PTI att gå över gränser som tidigare varit närmast heliga. Pakistans militär har, även i de perioder landet varit en demokrati, i praktiken haft ett avgörande inflytande över landets styre. Att gå emot militären har varit detsamma som politiskt självmord. Men Imran Khan har under det senaste året gått till attack mot militären, och till och med pekat ut en general för att ligga bakom ett mordförsök på honom.
En populist som utmanar makten
När Imran Khan arresterades tände det en eld som pyrt länge. I Rawalpindi stormade PTI-anhängare arméns nationella högkvarter, och i Lahore attackerades höga officerares hem. När demonstranterna såg vilket lyx som officerarna levde i blev vreden ännu större.
Imran Khan har ett populistiskt budskap, men många lyssnar till det i ett land där eliten sällan lagt två strån i kors för att hjälpa landets fattiga. Den nuvarande premiärministern Shahbaz Sharif har fått se sin popularitet falla, och verkar agera på alla sätt för att undvika ett nyval där han ställs mot Imran Khan.
Skenande inflation drabbar fattiga
Parallellt med den politiska krisen löper en ekonomisk. Landet har en skenande inflation, i april var den på 36,4 procent. För matvaror låg den på hela 48 procent. Staten är på gränsen till bankrutt. Politikerna har tidigare lovat att inte vända sig till Världsbanken, men har tvingats krypa till korset för att landet överhuvudtaget ska kunna betala sina lån. Världsbanken ställer dock krav på reformer, då tidigare insatser inte lett till några bestående förändringar.
Equmeniakyrkan samarbetar med Church of Pakistan på olika områden. Samuel Azariah är biskop emeritus i samfundet, och han är oroad.
- De som drabbas hårdast är de fattiga, oavsett om de är kristna eller inte. Men de kristna tenderar att tillhöra de som är mest utsatta, och därför påverkar situationen dem mycket, säger han till Sändaren.
De höga matpriserna och andra skenande kostnader gör att många pakistanier nu har svårt att ställa mat på bordet.
- Regeringen var därför tvungen att ge fattiga gratis matportioner, säger han.
Biskopen vill att politikerna tar ansvar
Samuel Azariah menar att Pakistan brottas med flera problem. Det handlar inte enbart om en ekonomisk och politisk kris, det handlar också om djupgående värderingar som berör ledarskap och tillit.
- De löften som politiker gett har brutits gång på gång, och förtroendet för den nuvarande regeringen har fullständigt eroderat, säger han.
Personliga konflikter och animositet lamslås det politiska livet, menar han, vilket gör landets institutioner dysfunktionella.
- Det finns bara en väg framåt, och det är att alla politiker bör samlas för att komma överens om processen för att genomföra val så att en regering kan väljas. Om man inte kan göra en sådan överenskommelse så kommer Pakistan bara stapla från en kris till den nästa, säger han.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR