Kvällsgudstjänsterna under världsmetodistkonferensen ”On the move” i Göteborg var stämningsfyllda och fartfyllda på samma gång.
Det blev festligt när representanter för 80 metodistkyrkor möttes i Göteborg.
För Leão Neto, den nye generalsekreteraren för World Methodist Council, väntar dock stora utmaningar.
Parallellt med Equmeniakyrkans kyrkokonferens samlades metodister från hela världen i Svenska mässan i Göteborg under förra veckan. Det blev en konferens som visade på den stora mångfalden inom metodismen och hur den väckelserörelse som föddes på 1700-talet i England i dag domineras av koreaner, afrikaner och amerikaner.
Lasse Svensson, som lämnade posten som kyrkoledare för Equmeniakyrkan i helgen, tyckte det var en fantastisk upplevelse.
– Höjdpunkten för mig var mötena, både de stora sammanhangen där 2 500 personer sjunger, ber, dansar och delar bordets gåvor tillsammans, och de enskilda mötena där man tar en kopp kaffe tillsammans.
Betydelsefullt möte
Han tror att Equmeniakyrkans möte med världens metodister var betydelsefullt.
– Det har gett en känsla som jag tror sitter i och kommer att värma oss i Equmeniakyrkan länge, säger han.
Under World Methodist Council valde metodisterna en ny generalsekreterare, Leão Neto. World Methodist Council är ett råd och inte ett samfund, men hans uppgift att samla metodister är ändå inte enkel. Inom dagens metodism finns djupa konflikter mellan mer teologiskt konservativa och mer liberala kristna.
– Min vision är att vi i rådet arbetar för att fördjupa gemenskapen, säger han till Sändaren.
– För tillfället är vi ganska uppdelade och vi omfamnar mångfald, men vi kan finna enighet i mångfalden.
"För tillfället är vi ganska uppdelade och vi omfamnar mångfald, men vi kan finna enighet i mångfalden." Leão Neto
Det mest uppmärksammade konflikten handlar om synen på hbtq. Det globala metodistsamfundet United Methodist Church sprack då metodister med en traditionell syn på sexualitet lämnade. Leão Neto tror dock att det finns andra vägar än splittring.
– En av våra kyrkor, Metodistkyrkan i Storbritannien, har beslutat att leva samman även med olika åsikter. Där vill man fokusera på det centrala, och har bestämt att båda ståndpunkterna – att viga eller att inte viga samkönade – är giltiga och värda att respektera, säger han.
Men enligt Leão Neto har Metodistkyrkan i Storbritannien också varit tydlig med att ingen äkta kärlek får fördömas, eftersom den visar på Guds närvaro.
– Så det finns en frihet att välja, men friheten är begränsad. För där kärlek är, där är Gud.
Samarbetar med imam och rabbin
Leão Neto är involverad i interreligiöst arbete i London, där han bland annat samarbetar med en imam och en rabbin vilka deltog i en workshop i Göteborg om interreligiösa relationer. Han tror att detta är något metodistkyrkor kan fördjupa sig i.
– Jag vet var jag står och var rådet står. Men vi har också många metodister som säger att de är förföljda, och inte vill tala med muslimer. Då blir det omedelbart vi och dem. Mitt perspektiv är att det alltid är att bättre att samtala med varandra.
Interreligiösa kontakter
Det fanns också samlingar som fokuserade på evangelisation under metodistkonferensen. För Leão Neto är frågan om det är möjligt för en kyrka att både satsa på evangelisation och interreligiösa kontakter känslig. Han berättar om när han mötte en iranier i sin kyrka som ville bli döpt. Leão Neto sa först nej, han tyckte att iraniern hade en tro redan. Men när mannen framhärdade och sa att han hade Jesus i sitt hjärta så gav Leão Neto till slut med sig.
– Det var en kamp för mig, och jag vet inte om jag gjorde rätt. Men jag skulle aldrig aktivt försöka värva andra troende, men om någon säger att han har Jesus i sitt hjärta så öppnar vi dörren.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR