Lasse Svensson föreslås bli kyrkoledare i Gemensam framtid i ett gemensamt ledarskap med Olle Alkholm och Sofia Camnerin som biträdande kyrkoledare. Kyrkostyrelsen fattade sitt beslut efter en lång debatt. -Ingen kan hävda att Gemensam framtid med det här förslaget väljer det trygga och säkra före det oprövade, skriver Sändaren i en första kommentar.
Metodistpastor Lasse Svensson, som ingår i den interima kyrkoledningen för Gemensam framtid sedan bildarmötet 4 juni 2011 och dessförinnan var processledare i GF, föreslås alltså få det övergripande ansvaret som kyrkoledare.
-Det här förslaget känns jättebra och jag är trygg med att få Olle Alkholm och Sofia Camnerin vid min sida, om kyrkokonferensen fattar ett sådant beslut, säger Lasse Svensson till Sändaren. Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften och ytterst är det här en kallelsefråga. Jag har ställt mig till Guds och kyrkans förfogande.
- Lasse har en osannolik förmåga att entusiasmera och skapa engagemang och förankring. Han kommer att bli kyrkans ansikte utåt men också den som kan inspirera inåt, säger kyrkostyrelsens ordförande Ann-Sofie Lasell.
Olle Alkholm, tillförordnad missionsföreståndare i Svenska Missionskyrkan, och Sofia Camnerin som arbetar med utbildnings- och utvecklingsfrågor inom SMK, kommer i det gemensamma ledarskapet att ta ansvar för olika delar av kyrkans verksamhet.
Olle Alkholm är glad över att ha blivit tillfrågad om rollen som biträdande kyrkoledare, inte minst eftersom han tycker att de ekumeniska frågorna som intresserar honom mycket bör ligga på en sådan funktion.
- Jag har ägnat ett par år att förbereda uppbrottet in i bildarsamfundet. Nu ska det bli spännande att få vara med och sätta prägel på det nya, säger han till Sändaren.
Sofia Camnerin hoppas på ett gemensamt ledarskap där det ändå finns en tydlig ansvarsfördelning.
- Mina styrkor är den teologiska fördjupningen, utbildningsfrågor och ekumenik. Jag vill vara med och forma en kyrka där det finns plats för olika åsikter men där vi ändå kan bli överens om de viktigaste målen.
- Kyrkostyrelsen ska samtala vidare med de föreslagna omkring arbetsuppgifter och arbetsområden, men med deras erfarenheter finns det naturliga kopplingar. Olle Alkholm har en lång erfarenhet av att leda församling och medarbetare. Sofia har arbetat mycket med utbildning och har även god ekumenisk förankring inte minst internationellt, säger Ann-Sofie Lasell.
Kyrkostyrelsen betonar att de föreslagna kyrkoledarnas stora passion för visionen för Gemensam framtid har varit avgörande för valet.
- Jag känner mig väldigt förtröstansfull och tror att de kommer att göra ett gott arbete, säger kyrkostyrelsens ordförande.
Beslutet om kyrkoledare tas i kyrkokonferensen som hålls i Linköping i maj.
CHRISTINA LARSSON
Sändarens första kommentar:
Ingen kan hävda att Gemensam framtid med det förslag till kyrkoledare som nu föreligger väljer det trygga och säkra före det oprövade.
Att Lasse Svensson och Sofia Camnerin skulle utgöra två tredjedelar av det nya samfundets ledning var det knappast någon som tänkte sig när avsiktsförklaringarna om att bilda ny kyrka antogs våren 2009. Inte heller Olle Alkholm var då ett givet kandidatnamn. Samtidigt är ledarförslaget byggt så att olika förmågor och perspektiv finns med och att olika delar av den brokiga – må, den så förbli – rörelsen kan känna sig hemma med de ledare som den första kyrkokonferensen ska välja.
Som processledare på heltid har Lasse Svensson ute i landet skapat intresse och engagemang, också bland många tidigare svala, för Gemensam framtid. Han har också vunnit personlig popularitet och respekt för ungdomlighet, folklighet och en fromhet som övertygar i skilda läger.
Att en metodist, från det minsta grundarsamfundet, blir ledare för Gemensam framtid har sin symbolik. För en kyrka som så starkt betonar den lokala församlingen är Lasse Svenssons kanske största merit att han mitt det kyrkotäta Göteborg som församlingsföreståndare bidragit till att hans lilla metodistförsamling blivit angelägen för många.
En ledning kan inte omfatta allt som är viktigt. Ändå är det en brist att ingen föreslagen har ordentliga erfarenheter av diakoni och kontakter med systerkyrkor.
En stor grupp har engagerat drivit kravet på än större förnyelse och kan känna en betydande besvikelse. Det gäller nu för oss alla att gå vidare och inte vara fast i låsningar. Gemensam framtid får ett gemensamt ledarskap. Vi har alla ett ansvar att med ömsesidig respekt ta tillvara de önskningar och förhoppningar som knutits till vår nya kyrka.
ANDERS MELLBOURN
LÄGG TILL NY KOMMENTAR