Låt inte oron ta överhanden

Christina Lindgren

Prioriteringar. Ingen enkel sak. Det blir lätt långa ”att göralistor” och många en på jobbet, en hemma och så vidare.

 Allt ska med, inget får glömmas bort! Men ska allt med? Vad är viktigast? 
När jag arbetade som församlingspastor var det någon som sade till mig halvt på skämt, halvt på allvar: Vet du inte att prioritera i detta sammanhang betyder ”att göra också”!
Det svåra är att plocka bort något, men ofta är det nödvändigt. Ibland sköter sig prioriteringen av sig själv, vi hinner helt enkelt inte med och en del blir ogjort.
Det ligger verkligen en utmaning i kyrkoårets rubrik ”Ett är nödvändigt”. 

Värna livet

Om allt ska kokas ned till ett enda, vad blir kvar?  I Ordspråksboken kan vi läsa: ”Framför allt som skall bevaras må du bevara ditt hjärta, ty därifrån utgår livet”.  Att värna livet. 
Kanske är det precis det Jesus vill göra när han i bergspredikan uppmanar dem som lyssnade då, men samtidigt talar till oss i en helt annan tid?  Att inte fastna i oro och bekymmer utan i stället talar han om Guds rike. Riket som inte består av mat och dryck utan av rättfärdighet, frid och glädje i den helig anden.  Riket som finns mitt ibland oss, riket som finns inom oss. Riket som värnar livet och är det eviga livet.

Livet inte bekymmersfritt

Det är välgörande att höra Jesu ord: ”Gör er inga bekymmer”. Jag tror ingen eller väldigt få klarar av att leva utan att bekymra sig för något eller någon eller oroas både för dagen och morgondagen. Kanske handlar det om proportioner, att inte låta oron få överhanden. Lyssnar vi noga hör vi att hans ärende är omsorg. Jesus vill försäkra oss om att det ordnar sig och hänvisar till att vår himmelske fader vet att vi behöver allt detta. Livet är inte bekymmersfritt, men Gud vet och Gud bryr sig om. ”Det blir nog någon råd”, sade man ofta förr, till varandra och de orden andas tillförsikt. Att bara vetskapen – och påminnelsen – om att Fadern vet kan avlasta vardagsbekymren, eller oron kring dem. Orden om att först söka Guds rike och hans rättfärdighet kan ses som en uppmaning att fortsätta öva sig i förtröstan och överlåtelse. Att bottna i vissheten om att Guds omsorg omsluter och bär. Att Guds rike, som finns inom oss, får ta plats och växa till i stället för oron. Till Jesu uppmaning att först söka Guds rike finns löftet ”att få allt det andra också”.

Kärleksfull omsorg

Det är inte antingen eller. Oro hör till ett ansvarsfullt liv. Men det Gud ger är kärleksfull omsorg som låter oss att få perspektiv och i tider av oro eller oroligheter hjälper oss att inte förtvivla och förlora hoppet.
Att se möjligheter och göra det vi kan. Att inte ta ut för mycket farhågor i förväg.
Att mitt i allt vi har att stå i ibland bara bejaka bekymmerslösheten och låta bekymmerslöshetens blå pärla ge oss ögonblick som får skimra, precis som pärlan i all sin anspråkslösa prakt.

Christina Lindgren
pastor i Equmeniakyrkan

Fakta: SÖNDAGSTEXTEN

8 september
Femtonde söndagen efter ­trefaldighet
 

Tema: Ett är nödvändigt
Evangelitext: Matt 6:31-34
Nyckelvers: 32b-33: Men er himmelske Fader vet att ni behöver allt detta. Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få alt det andra också.
Övriga texter: GT: Neh 9:19-21
Ep: Apg
Ps: 123

Fakta: BÖN

Jesus,
det är inte så lätt att inte oroa sig./ Hjälp mig att inte hasta i väg i tanken och ta ut bekymmer i förväg./ Lär mig att njuta av frihet och glädje i stunder av bekymmerslöshet./ Hjälp mig att möta tiden som kommer med tillförsikt och  i visshet om att du är med oss alla  i allt det som kommande dagar för med sig. Amen

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA