Kyrkan storsatsar när staden lyser upp

Ljusfesten är igång. Foto: Tina Augustsson

Equmeniakyrkan i Alingsås bjuder in till ett gediget program när kommunen anordnar Lights in Alingsås. Kyrkans program innehåller bland annat namn som Niklas Piensoho, Britta Hermansson och Sonja Aldén. 

Lights in Alingsås är ett återkommande evenemang där ljusinstallationer sätts upp runt om i stan. Besökarna promenerar runt för att titta på de olika konstverken och i år kan man i slutet av slingan göra en avstickare till Equmeniakyrkan. Fram till 3 november finns installationerna uppsatta och starten var den 4 oktober. 


Det är andra året som Equmeniakyrkan i Alingsås har ett eget program samtidigt som evenemanget pågår i stan. Under de fem veckorna har kyrkan främst programpunkter under tre kvällar per vecka, torsdag till och med lördag, samt i söndagens gudstjänst. Ambitionen är att bjuda på ett program som tilltalar många och att det ska finnas något för alla åldrar. 
– När vi firade 150 år förra året ville vi slå på stort och anordnade ett program som slog väl ut. Många ville att vi skulle fortsätta så i år gör vi det igen, om än i lite mindre omfattning, säger pastor och föreståndare Peter Lindroos. 
 

Pastor Peter Lindroos öppnar kyrkportarna. Foto: Tina Augustsson

Öppningshelg med 550 unga

Under öppningshelgen var Betz Assefa på besök och över 550 ungdomar kom till fredagskvällens samling med tacos, häng och gudstjänst med lovsång. Idag är Betz engagerad och anställd i HERAT STHLM men han har ett förflutet i gangsterrappbandet Kartellen och i den “undre världen”. Musikstilen är känd bland många ungdomar i dag och Betz når fram till dem och hans resa till att bli kristen från ett mörkt förflutet berör berättar Peter Lindroos. 
– Betz bjöd personligen in till förbön under fredagskvällens gudstjänst och det var framförallt många unga killar som kom fram. Det var starkt och fint, säger Peter när vi ses dagen efter under första helgen av Lights.


Församlingens café är annars navet i församlingens satsning och under de tre kvällarna då kyrkan är öppen, kan besökare ta en paus från ljusvandringen och komma in i värmen för att fika. 
– Förutom att ha många bra förkunnare vill vi ha ett lågtröskelprogram. Vi vill vara en kyrka för hela stan och har man någon gång besökt oss är det lättare att ta steget hit igen om man till exempel hamnar i en livskris, säger Peter.

Alingsås lyser upp hela månaden. Foto: Tina Augustsson

Piensoho dyker upp

Under en av helgerna kommer Britta Hermansson, evangelist och författare, att vara på plats och under sista helgen blir det en barndag. Musiken har också en given plats i programmet med flera konserter bland annat gospel med Noname but Jesus. Förra året gjorde Sonja Aldén succé med ett mycket uppskattat framträdande och i år blir det en uppföljning när hon har konsert tillsammans med Michael Jeff Johnson.

Nyinstallerade Niklas Piensoho dyker upp. Foto: Marcus Gustafsson

Vad ser du själv mest fram emot? 
– Jag tycker personligen det är väldigt roligt att Niklas Piensoho kommer hit. Vår församling nominerade honom i valet till att bli biträdande kyrkoledare så det  betyder mycket för oss som församling, och hela bygden, att han kommer. Han är dessutom en väldigt bra förkunnare, säger Peter som bokade upp honom redan i våras innan valet ens var klart.


Hela programmet finns på församlingens hemsida, www.eqal.se
Lights in Alingsås firar i år 25-årsjubileum. 

Tina Augustsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA