Kläder är inte bara tyg på kroppen, utan något som har stor inverkan både globalt och på det egna måendet. Det anser Anna-Carin Abrahamsson och Filippa Nielsen som har en podd om hållbart mode.
Ett år ungefär har Anna-Carin Abrahamsson och Filippa Nielsen pratat med varandra så gott som dagligen, sedan de fann varandra på fotodelningsappen Instagram. Anna-Carin bor i Loo utanför Alingsås och Filippa i Landskrona, så antalet gånger de träffats fysiskt kan räknas på ena handens fingrar. De förenas av ett stort intresse för mode – ett färgglatt och uppseendeväckande sådant – och av frikyrkligheten. Anna-Carin är pastor i Betlehemskyrkan i Göteborg, och Filippa som är lärare är medlem i en EFK-församling i Landskrona.
Det livliga samtalet sker inte bara dem två emellan, utan har även resulterat i poddradioprogrammet ”Second hand(b)lusarna”.
Jag ber dem berätta om varandras klädintresse. Anna-Carin börjar.
– Filippas engagemang för återbrukade kläder har funnits länge. En startpunkt är när hon 2011 hade ett köpstopp av nyproducerade kläder. Det var av ekonomiska skäl men också ett solidariskt ställningstagande för dem som jobbar inom modeindustrin under slavlika förhållanden. Jag känner mig ofta som lärlingen i förhållande till Filippa.
– Jag är lite som Gandalf, skrattar Filippa. Och du är Frodo.
Filippa berättar att Anna-Carins intresse började för lite mer än ett år sedan när hon hakade på ett forskningsprojekt om hållbart mode, Factmovement.
– Gruppen som deltog i projektet skulle bland annat avstå att köpa nyproducerat under ett halvårs tid. Anna-Carin hade sedan tidigare ett väldigt stort intresse för kläder och stil, men i och med projektet fick hon en hållbarare riktning på det hela.
Deras syn på hållbart mode är långt ifrån det asketiska avståendet av allt onödigt. De beskriver sig själva som maximalister med stor rörlighet i sina garderober, som försöker hålla inflödet och utflödet jämt. Inflödet kommer från en mängd olika kanaler för begagnade kläder, och utflödet är att de skänker eller säljer vidare sådant de inte använder. Det är inte slit- och-släng, utan mera köp-och-sälj. En cirkulär klädekonomi. Och däremellan har de väldigt roligt med kläderna.
– Vi vill visa att det går att haka på trender utan att köpa något nyproducerat alls. Ofta går det även att återskapa trender med de kläder som redan finns i garderoben, om man ser på sina kläder med ett öppet sinne. Att aktivera sin garderob är ett jättebra redskap för den som vill leva mera hållbart.
En stor frihet och kreativitet kring kläder är viktigt också för det egna måendet.
– Det är detta jag slappnar av genom, säger Filippa. Jag går gärna för mig själv på second hand, då går jag ner i en slags mindfulness, en vila. Det är skönt att bara titta och känna.
Hon ser det som att världen faktiskt kan bli lite bättre av att de lägger upp bilder på Instagram av härliga färgglada kläder som är begagnade, till skillnad från de nyproducerade kläder som många andra modeinspiratörer visar upp.
– Världen blir bättre ju mer vi konsumerar det som redan finns. Både ur ett miljöperspektiv men förhoppningsvis även ur ett etiskt perspektiv, eftersom det riktar pengar bort från textilfabriker med dåliga arbetsförhållanden.
Anna-Carin anser att deras sätt att se på kläder kan stärka människors självförtroende.
– Det är inte så att man måste vara färgstarkt klädd för att vara sig själv. Men många låter bli att uttrycka sig själva genom kläder av mindervärdeskomplex. Tänk om du i stället skulle våga ha den där klänningen, våga tro att du är värd det, värd att lysa och ta plats, säger Anna-Carin. Kan en tröja göra världen bättre? Ja, om en människa upplever att den blir stärkt av att ha den på sig.
Det är många inom modevärlden som numera har ett intresse för hållbarhetsfrågor. Men det som förenar Anna-Carin och Filippa är att de förutom intresse för mode och hållbarhet även är kristna. Märks det?
– Jo, vi har en annan ingång till konsumtion som ibland blir tydlig. Det viktigaste i livet är inte att klicka hem den där klänningen, utan det finns annat som står högre, säger Filippa.
– Vi skulle nog inte göra reklam för vem som helst i våra kanaler. Med de få sponsorer vi har är vi noga med att vi kan stå för värderingarna och affärsidén, säger Anna-Carin.
Den kristna attityden att gå mot strömmen har varit en resurs när de utvecklat sitt intresse för hållbart mode.
– Kyrkans kultur är till en stor hjälp i att tänka nytt och hållbart. Vi är vana att fundera över våra värderingar, göra medvetna val och faktiskt försöka leva som man lär. Vi får också skjuts av det stora miljöengagemanget i kyrkan, säger Anna-Carin.
Ibland får de frågan om det inte är ytligt att som kristen vara så intresserad av mode.
– Där tänker jag att allt är tillåtet så länge man inte låter det ta makten över en. Tron hjälper oss att hålla distans till passionen, eftersom vi har något större som ger bekräftelse och tillhörighet, säger Anna-Carin.
Många låter bli att uttrycka sig själva genom kläder av mindervärdeskomplex. Tänk om du i stället skulle våga ha den där klänningen, våga tro att du är värd det, värd att lysa och ta plats Anna-Carin Abrahamsson
Fakta: 5 tips för second hand-succé
1 Samla inspiration, gärna i bildform via Pinterest. Vad är du ute efter? Skriv ner det, men akta dig för att vara för specifik. Skriv hellre ”sommarklänning” än ”gul prickig klänning från Ganni”.
2 Var målinriktad. Gå inte till porslinsavdelningen om du letar efter en klänning. Ha ett öppet sinne när du bläddrar bland klänningarna. Kanske någon av dem har samma stämning som i dina inspirationsbilder, trots att färgen eller materialet är ett annat.
3 Prova allt du är intresserad av. Leta inte efter din storlek, de stämmer sällan.
4 Ta med en kompis och gör en upplevelse av dagen. Kanske finns det ett trevligt fik i närheten av loppiset?
5 Prioritera din tid så att du kan gå ofta på loppis. Då lär du dig i vilka hörn du kan fynda. Det behövs träning för att se möjligheterna.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR