Mordet på en 15-åring i Malmö förra helgen föranledde särskild förbön för en klasskompis som finns med i en av stadens Equmeniakyrkor. Våldsdåden i staden möts också av stora bönesamlingar där 24 kyrkor deltar varje månad.
Rapporterna från Malmö om skjutningar, sprängningar och mord har duggat tätt denna november. Första helgen i månaden dog en skottskadad 28-åring. Flera bilar skadades vid en sprängning i centrum och det var även explosioner vid en resebyrå och i en trappuppgång.
Nästa lördagkväll sköts två 15-åringar på en pizzeria. Den ene miste livet och den andre vårdas för livshotande skador. Några minuter innan exploderade en bil. Två dagar senare skottskadades ännu en tonåring inte långt därifrån. Och i torsdags hittades en kvinna död som polisen sedan konstaterade var mördad.
Medan ljusen brann bland rosorna vid bilden på den mördade Jaafar utanför pizzerian samlades Wesleykyrkan till gudstjänst.
– Det blev en påtaglig stund med förbön för en klasskamrat till Jaafar. Vi bad för honom och hela hans familj, berättar pastor David Sirviö.
– En sprängning skedde utanför en annan medlems hus, så vi bad särskilt för henne också. Det blir så personligt när någon av våra nära står mitt i det.
Wesleykyrkan, som är en Equmeniaförsamling, har länge jobbat med språkkafé för invandrare och i dagarna startar de ett nytt i Rosengård, en av de mer utsatta stadsdelarna. Bland annat två nyinflyttade familjer vill engagera sig i detta.
– Det är alltid vår bön att få arbetare till skörden, säger David Sirviö.
Varje månad har kyrkorna i Malmö gemensam bön för att möta mörkret som våldet sprider. Målet har varit att samla 100 personer och förra veckan nåddes det då 24 kyrkor var representerade.
Andreas Wessman, pastor i pingstkyrkan Europaporten, är en av dem som är med och han tycker att församlingarna är på tå, även om de inte är så stora.
– Vi har fina samarbeten, bra pastorsgemenskap och goda relationer med Svenska kyrkan, säger han.
Europaporten har inte tagit några nya initiativ med anledning av våldsdåden, men de gör insatser som går i linje med händelserna, bland annat besök av Sebastian Stakset som själv har en kriminell bakgrund och gärna riktar sig till dem som berörs av våldet.
– Förra året var han här och i månadsskiftet februari-mars kommer han tillbaka i en satsning som kyrkorna gör gemensamt.
Andreas Wessman känner egentligen inte igen bilden av Malmö som våldstät.
– Jag är inte otrygg i min egen stad. Men bostadsområdena är inbakade i samma stadskropp, så det som händer blir närmare och berör fler.
Ett omskakande exempel är när en mamma med barn i famnen sköts till döds i augusti. Detta skedde i en lugnare del av Malmö.
Vissa stadsdelar är dock mer utsatta och där är det brist på kristen närvaro säger pastorerna. Bengt Cederblad, pastor i Equmeniaförsamlingen Stadion-
kyrkan har en önskan om församlingsplantering i de områdena så att ungdomar kunde fångas upp tidigare.
– Jag kan inte säga att vi agerar på något särskilt sätt i detta. För vår del har flyktingvågen och de som lever här som tiggare prioriterats. Vi jobbar också med en kristen friskola.
– Medlemmarna påverkas av det som sker, och jag är lite rädd att man ska vänja sig vid att våldet finns där. Jag tror vår uppgift som församling är att bidra till trygghet, säger Bengt Cederblad.
Medlemmarna påverkas av det som sker, och jag är lite rädd att man ska vänja sig vid att våldet finns där.
Fakta:
LÄGG TILL NY KOMMENTAR