Mannen från martyrstaden fick rätt om franska valutgången

Paris

Fransmän firar ett oväntat valresultat men som i sin tur kan komma att skapa politisk turbolens. Foto: Jeremias Gonzalez/AP

UTBLICK PARIS. Vinden vände. Det som spåddes bli en storseger för den franska extremhögern, blev i stället ett rejält bakslag. Men varken mitten- eller vänsteralliansen fick egen majoritet så regeringsförhandlingarna kommer att bli knepiga.

– Jag är optimist gällande det franska valet till Nationalförsamlingen.
Den i Frankrike uppmärksammade 47-årige Benoît Sadry fick överraskande rätt när valresultatet presenterades i söndags kväll (7 juli). Men det kunde han inte veta när jag träffade honom bara några dagar innan i martyrstaden Oradour-sur-Glane, cirka 40 mil söder om Paris. 

Pekade på att ytterhögern skulle vinna

Alla opinionsundersökningar pekade nämligen på att ytterhögern skulle vinna. Statsvetare och journalister spekulerade till och med i om partiet Nationell Samling skulle få egen majoritet. Tendensen efter EU-valet där ytterhögern redan vunnit en överlägsen seger, kunde bara inte gå snett, spådde man.
Med medvind i seglen vågade plötsligt frontfigurerna Jordan Bardella och Marine Le Pen plocka upp gamla rasistiska slagord igen.
– Fast jag tror alltid att det goda vinner i längden. Vi har redan haft extrema högern vid makten i Frankrike under andra världskriget och det fungerade inte, sa Sadry som gick emot alla mätningar och fick rätt.
I söndags röstade cirka 2/3 av de franska väljarna på andra partier än extrema högern. Störst blev den franska vänstern. Först på tredje plats kom ytterhögern.
Ett enormt bakslag.
I stället för att spekulera i vem som kommer att bli landets nästa premiärminister, är det kanske dags att förklara vem denne ­Benoît Sadry är?
Jo, han bor mitt emot ruinerna i martyrstaden Oradour-sur-Glane. För 80 år sedan förlorade pappan sin syster, hennes make och tre barn där. 

Bär på en tung historia

Sadry bär med andra ord på en tung historia och han vet hur farlig ytterhögern kan vara.
Oradour-sur-Glane är så gott som okänt i Sverige, trots att en av Västeuropas största krigsförbrytelser begicks här när den tyska armén plötsligt omringade byns invånare. 643 sköts eller brändes ihjäl. Cirka 200 av dem var barn.
I alla krig, då precis som idag, är krigets fasor obeskrivbara.
Sedan flera år driver Benoît Sadry föreningen Association nationale des familles des martyrs d’Oradour-sur-Glane, där man bevarar och sprider kunskap till omvärlden om de tragiska händelserna.

Besöks av tiotusentals vuxna

Martyrstaden besöks årligen av tiotusentals vuxna och skolbarn som vill informeras om händelserna.
– Min idé är att alla kan lära något av historien, säger Sadry som tänker på att under andra världskriget satt extrema högern vid makten i den del av Frankrike som ännu inte ockuperats av den tyska armén. Den kallades för Vichy­regimen och kollaborerade hämningslöst med nazisterna.
Kanske har många valt att rösta ansvarsfullt efter att ha lyssnat på Benoît Sadrys budskap, även om det i dagsläget inte finns någon egentlig vinnare.
För i stort är nu tre grupperingar mer eller mindre lika stora i Frankrike. Det kan göra Frankrike omöjligt att regera.
Om så sker, varnar flera statsvetare för att president Emmanuel Macron kan komma att gripa makten och upplösa Nationalförsamlingen. 
Hur otroligt det än låter är det inte olagligt enligt den franska konstitutionen. En stor del av makten ligger nämligen just i presidentens händer. 
Men först väntas Sommar-OS i Paris 2024 och må den bli till en stor fest.
I dagsläget firar en klar majoritet av fransmännen att ytterhögern jagats bort från makten.

Taggar:

Frankrike

Johan Tollgerdt

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA