Prästen Gunnar Dahmén blev första ansvarig för SR-långköraren. Foto: TT/Svenska kyrkans arkiv
Allt sedan Radiotjänsts start har religionsprogrammen haft en given plats. Erik Lindfelt tecknar här religionens radiohistoria, där en viktig bit går i graven när Människor och tro läggs ned nästa år.
Nyårsdagen 1925 var den officiella starten för det som då hette Radiotjänst sändningar. Premiärdagen bjöd på två gudstjänster från Stockholm: först från Jakobs kyrka, därefter från Immanuelskyrkan. Sedan dess har program om och med religion och livsåskådning varit en viktig del av Sveriges Radios utbud.
Gunnar Dahmén blev ansvarig
I början av 50-talet anställdes prästen Gunnar Dahmén som ansvarig för det religiösa utbudet, ”radiobiskopen” kom han att kallas. Redan under hans tid förekom kristna nyhetsprogram, det som senare skulle bli Människor och tro.
Dahmén var av åsikten att radion skulle förmedla det som förekom i kyrkorna. Annat tyckte hans efterträdare som religionsansvarig på radion, John Ronnås. Dahmén fortsatte själv att ansvara för tv:s religionsutbud. På den tiden var det samma företag, men religionsansvaret delades upp.
En förnyare
Ronnås blev alltså förnyare. Kanske delvis beroende på att hans bakgrund var frikyrklig. Han var en central person i dåvarande Svenska missionsförbundet, bland annat var han en av dem som tog han initiativ till nya Västerkyrkan och det angränsande studenthemmet Micklagård i Lund. Tillsammans med bland andra sin blivande hustru Berit Lund blev religionsutbudet både mer journalistiskt och offensivt. Människor och tro var ett exempel på just detta.
Internationella utblickar
Programmet – som funnits i över ett halvsekel – blev med tiden bredare. Inte bara den klassiska svenska kristenheten bevakades, utan också andra religioner och annan andlighet. De internationella utblickarna blev allt fler; program sändes från skilda platser i världen. De samhälleliga perspektiven på livsåskådningsfrågor blev tydligare ”I skärningspunkten mellan politik och religion” som devisen på senare år formulerats. En av dem som starkt bidrog till detta var reportern, producenten och författaren Sören Wibeck i Malmö. Också han med frikyrkobakgrund.
Idag är Människor och tro det enda program i public service-utbudet som regelbundet bevakar livsåskådningsfrågor.
Fotnot: Faktauppgifter bland annat från Gunnar Hallingbergs radiohistorik ”Tidens tusende tungor”.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR