”Människor som äter tillsammans håller ihop”

Eva Erlandsson

Eva Erlandsson har jobbat med Soppmässan i tio år och har skrivit alla krönikor i boken med samma namn.  Foto: Tina Augustsson

Boken Soppmässan med recept och berättelser från Räddningsmissionen i Göteborg, vill sprida gemenskap och värme. Boken har utgångspunkt i den mässa som delar namn med boken.

Eva Erlandsson är pastor och verksamhetsansvarig för Gatukyrkan i Räddningsmissionen. Under tio års tid har hon jobbat med Soppmässan. Mässan som varje tisdag lockar människor med olika bakgrund, många är ensamma och lever ett hårt och utsatt liv, andra inte. De samlas för att fira mässa, samtala runt borden och äta soppa. Soppan lagas på plats, och det är alltid bordsservering.
– Vi hjälps åt att tjäna varandra runt borden och vi möts i ögonhöjd. Vi har en vacker gemenskap och det är ett fint sätt att göra och vara kyrka, säger Eva. 

Ska vara enkelt

Varje tisdag är på samma sätt. Agendan för mässan densamma. Det ska vara enkelt och finnas en igenkänning. Det är mötet med varandra och det egna mötet med Gud som står i fokus. Först firas mässa, därefter äter de tillsammans. Det har med tiden blivit en stark bordsgemenskap. Det kostar inget att vara med. 
Eva har skrivit alla krönikor i boken, en del av dem är nyskrivna, andra har varit publicerade tidigare. Innehållet i krönikorna är en blandning av människoöden tillsammans med teologi och en udd av samhällskritik. De stryker inte alltid medhårs.
– Vi måste välja vilket samhälle vi vill ha, vi lever idag i ett land där det finns barn som går hungriga till sängs, säger hon.
Under åren har Eva fått höra att hon borde göra en bok av sina krönikor. Hon tvekade länge men så kontaktade hon bokförlaget Argument och de blev intresserade. Under nästan ett års tid har boken växt fram. Förutom Evas krönikor finns här intervjuer, agendan för mässan, fina bilder och recept. 
– En ledstjärna i mitt jobb är att en människa är många saker. Det kan vara svårt nu, men har kanske inte alltid varit det. Om någon har ett missbruk är det inte hela identiteten, säger hon.

Många vill att hon ska berätta

Många som Eva möter i sitt arbete vill att hon ska berätta deras historia så att fler får upp ögonen för hur det kan vara. Om hur hårt det är i samhället, när försörjningsstödet inte räcker till eller när elräkningen inte kan betalas. Det är inte alltid hon kan göra något konkret, men hon kan lyssna och berätta. Och finnas där.
– Det är en konst att berätta en annan människas historia. Det måste göras med värdighet, säger hon eftertänksamt. 
Det tar tid att bygga relationer och att få människor att våga öppna sig. Att hitta varandra mitt i det svåra. Eva cyklar oftast mellan olika platser i Göteborg, och många känner igen henne längs vägen. 
– Många som jag möter har få anhöriga, det är viktigt i min kallelse att stanna kvar över tid och finnas där länge, det är inte alltid det är så i dag. 

Samarbete med flera

Eva påpekar att boken är ett samarbete med flera, även om det är hon som satt igång projektet. Pierre Eriksson har gjort intervjuer och sopprecepten är framtagna av dem som leder matlagningen. Recepten i boken är beräknade för 50 personer, och för fyra.
 

Vad hoppas du med boken?
– Jag vill berätta om vårt sätt att vara kyrka, om oss som brukar vara där. Kanske andra kan inspireras av det. Och så hoppas jag att folk lär sig mer om att laga mat till många. Människor som äter tillsammans håller ihop. 

Fakta: Räddningsmissionen

  • För varje såld bok skänks 15 kronor till Räddningsmissionen i Göteborg, en ideell organisation som bedriver social arbete på kristen grund. 
  • Soppmässan är en av många verksamheten, alla under ledorden att alla människor har rätt till ett värdigt liv. 

Taggar:

Bok Bokmässan

Tina Augustsson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA