Anti Ternevall från Ucklums missionsförsamling och Aline från Ukraina var nöjda med marknadsdagen till förmån för de flyktingarna på det närliggande flyktingboendet. Foto Oleg Vasendin
Eqmeniaförsamlingen i Ucklum är betydligt större än de 25 medlemmar som finns i matrikeln. Samarbetet med bygdens folk är viktigt och naturlig för församlingen. Under Kristi Himmelsfärdshelgen inbjöd man till Ukrainamarknad då boende på den närliggande flyktinganläggningen fick visa sina alster och bjuda på ukrainsk mat och visa sina alster.
Anti Ternevall, som är en av de aktiva i församlingen, berättar att Ukrainamarknaden blev en succé med många besökande, god mat, underhållning och försäljning av bland annat konst och egentillverkade produkter.
– Vi har sedan 2016 haft ett nära samarbete med asylboendet i Svenshögen. Idag bor ett 50-tal flyktingar där, de flesta är kvinnor och barn från Ukraina. Varannan fredagskväll är vi där och bjuder på fika och umgås. Vi hämtar också den som vill till vara med i kyrkans övriga aktiviteter och gudstjänster.
Sålde sina egna produkter
De boenden på flyktingförläggningen hade i högsta grad varit med och utformat marknaden där de sålde sina egna produkter och alster. Här visades ukrainska traditioner, folkdans, mat och hantverk.
- Några av dem som bor på Svenshögen är professionella konstnärer som nu fick chans att visa och sälja sina produkter, vilket var mycket uppskattat, berättar Anti Ternevall.
Promenadgrupp och fixarkvällar
Det mesta som händer i Equmeniakyrkan i Ucklum inkluderar hela bygden. Den så kallade spånargruppen består av både församlingsmedlemmar och icke-församlingsmedlemmar som alla har bygdens väl i fokus. Vilja behov finns? Vilket engagemang kan vi ta vara på? Det har bland annat resulterat i en promenadgrupp som träffas varannan vecka, fixarkvällar och annat som befrämjar gemenskapen i bygden.
Galina, Oksana, Aline, Ludmila och Sveta – alla kvinnor från Ukraina som engagerade sig i Ukrainamarknaden i Ucklum. Foto: Oleg Vasendin
Ukrainamarknaden var ett resultat av den långsiktiga visionen. En ”spanargrupp” som består av både församlingsmedlemmar och de som inte är det, träffas regelbundet för att se vilka behov som är aktuella just nu.
- Vi inbjuder till gudstjänster och till annat som händer i kyrkan, men vill också se till vad som behövs i vårt samhälle. Under lång tid har det bland annat inneburit kontakten med flyktingboendet. Många av dem som bor där nu är kristna som vi har en god gemenskap med. Ukrainamarknaden var ett resultat av frågan om vad flyktingarna själva kunde bidra med och hur vi kunde stötta detta.
Alla intäkter från försäljningen på Ukrainamarknaden tillföll de boende på Svenshögen som ett tillskott till de 71 kronor om dagen som man får från myndigheterna.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR