En nystartad församling i Örebro kan inte ta emot bidraget de fått av kommunen eftersom de nekas att öppna bankkonto. Bankerna hänvisar till den skärpta lagen angående penningtvätt.
Sommaren 2018 grundades Emmanuel International Church Örebro av 16 personer, och de blev snabbt fler. Nu har församlingen cirka 60 vuxna medlemmar och omkring 40 barn deltar i verksamheten.
De har fått låna lokaler av Mellringekyrkan och studieförbundet Bilda, men önskar på sikt att skaffa något eget. De har gudstjänster, kör, bibelskola och flera grupper. Verksamheten fungerar bra och församlingen har beviljats bidrag av Örebro kommun.
Pengarna kan dock inte betalas ut eftersom församlingen inte lyckas öppna ett bankkonto. Både Swedbank och Handelsbanken har sagt nej, skriver länstidningen NA. Bankerna hänvisar till EU:s skärpta regler om penningtvätt som är en del i den svenska lagstiftningen. Handelsbanken skriver till NA bland annat att det handlar om kundkännedom, att säkerställa pengars ursprung och behovet att göra kontroller mot sanktionslistor.
– Det här är ett jättemärkligt moment 22, säger Mellringekyrkans pastor Angeline Leetman till Sändaren.
Hon har ett nära samarbete med den nybildade församlingen som är eritreansk-etiopisk.
– De vill tydligt bygga församling och nå sina landsmän, det har varit målet från start. Vår kassör har hjälpt dem att starta föreningen utifrån svenska regler, och de har alla papper i ordning med stadgar, organisationsnummer och allt som krävs, säger hon.
Yirgalem Yacob, styrelsemedlem i Emmanuel International Church Örebro, tror att bankernas ovilja beror på att medlemmarna har utländskt ursprung.
– De säger att de är rädda för svarta pengar, men vi har förklarat att vi samlar gåvor från medlemmar, säger hon och berättar att hon hört om en annan liknande församling i Karlskoga som också har stött på problem med banken.
Nu planerar styrelsen att kontakta fler banker och försöka få ett konto.
– Det är viktigt för oss att skaffa bankkonto, vi blir väldigt begränsade utan, säger Yirgalem Yacob.
– Vi är så tacksamma till Mellringekyrkan som öppnar sina lokaler och hjärtan, men att ha verksamheten på olika ställen blir väldigt rörigt. Vi vill gärna ha egen lokal så vi kan ha öppet mera, för det är så mycket vi vill göra för barnen.
Mellringekyrkan är en del i EFK, Evangeliska Frikyrkan, som har cirka 300 församlingar. Enligt Cahtrine Nygren, programledare för Sverigeprogrammet Pionjär på EFK, är ett tiotal av dem så kallade migrantförsamlingar med huvudsakligen invandrade medlemmar.
– Jag har inte varit med om att någon av dem skulle haft problem att få ett bankkonto, säger hon och funderar på om det kan bero på att de är anslutna till ett välkänt samfund och att de grundades för mer än två år sedan.
Husförsamlingen Kingdom House i Örebro grundades för tre år sedan och är ansluten till EFK. De stötte inte på några problem med banken. En annan örebroförsamling, Impact Center, är fristående och grundades för fyra år sedan av Stefan Björk som har ett delvis kriminellt förflutet och vänder sig till stor del till utsatta människor. Inte heller den har nekats konto.
Torbjörn Aronson forskar om pentekostala (pingstkarismatiska) migrantförsamlingar i ett projekt vid Uppsala universitet.
– Jag har inte hört att det skulle vara problem för församlingar att öppna bankkonton tidigare, säger han.
FAKTA
I Sverige finns ca 250-270 pentekostala (pingstkarismatiska) migrantförsamlingar.
Ca 25% av dem är medlemmar i svenska samfund.
Ca 40% är medlemmar i kyrkosamfund i andra länder.
Ca 35% är samfundsoberoende församlingar, grundade i Sverige genom lokala initiativ.
Källa: Torbjörn Aronson.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR