Rysslands president samtalar med den armeniska premiärministern Nikol Pasjinjan under ett möte tidigare i år.
Azeriska aktivister blockerar nu den enda vägen mellan Armenien och enklaven Nagorno-Karabach, vilket skapat en humanitär och politisk kris.
Alltsedan Armenien led nederlag i kriget 2020 är det bara en smal väg, Lachinkorridoren, som förbinder landet med Nagorno-Karabach, den enklav som i huvudsak bebos av etniska armenier. Sedan den 12 december blockeras vägen av azerier, som hävdar att de genomför en protest mot illegal gruvdrift i enklaven. Även om de som blockerar vägen är miljöaktivister så skulle de knappast kunna genomföra sin aktion utan stöd av den azeriska staten.
Slut på mediciner
Blockaden har lett till akut brist på mat och mediciner i Nagorno-Karabach, som nu befinner sig i mycket prekär situation. Kriget 2020 avslutades med en vapenvila som förhandlades fram med rysk hjälp, och en av de viktigaste punkterna var att rysk militär skulle övervaka att överenskommelsen respekterades av båda sidor. Men i takt med att den ryska militärens svagheter blivit exponerade i kriget i Ukraina så har den azeriska militären flyttat fram sina positioner i området. De ryska styrkorna har egentligen till uppgift att säkerställa att vägen mellan Armenien och Nagorno-Karabach hölls öppen, men man står handfallna.
Moscow Times rapporterar att den armeniske premiärministern Nikol Pasjinjan under torsdagen kritiserade Ryssland.
– De ryska fredsbevarande styrkornas uppträdande anser vi vara oacceptabelt. De har blivit tysta betraktare, sa han då.
Han framförde också att Armenien och Nagorno-Karabach förväntar sig att Ryssland talar om hur man ska rensa Lachinkorridoren. Nikol Pasjinjan menade att Ryssland borde söka ett mandat från Förenta nationerna för sina fredsbevarande styrkor, vilket skulle ge dem ett starkare mandat, eller att deras styrkor skulle ersättas av en internationell insats.
Den ryska regeringen tillbakavisar kritiken, och säger att de fredsbevarande styrkorna gör allt de kan för att förbättra situationen.
Situationen är svår för Armenien
Under torsdagen kom också den regionala myndigheten i Nagorno-Karabach med uppgiften att den utvinning av guld och koppar som en armenisk företagsgrupp genomfört i området har upphört.
Om blockaden ändå fortsätter är framtiden högst oviss för den kristna befolkningen i enklaven. Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan, som kommer allt närmare att ta tillbaka kontrollen över området. Landet är en gas-och oljeexportör som fått allt större betydelse för Västeuropa. Armenien har istället satsat på sin allians med Ryssland, vilken visat sig vara byggd på sand.
I september vädjade Armenien om att den militärallians som man ingår i, CSTO, skulle ingripa, men man fick kalla handen. Att Ryssland är så uppenbart försvagat har fått fler armeniska politiker att söka andra allierade, och det finns krafter som vill orientera landet mot västvärlden.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR