Det stormar rejält i Equmeniakyrkans systerkyrka CEBU i Kongo-Kinshasa. Efter misshandelsfall, misstänkt förskingring och förtäckta hot tas nu missionärsfamiljen Eriksson hem till Sverige.
Det var turbulent redan när Lezoka Mwinda, då församlingsföreståndare i en kyrka i Kanada och universitetslärare, utsågs till ny kyrkoledare för CEBU (Förenade baptistkyrkorna i Kongo-Kinshasa).
Styrelsen ville nämligen inte låta den kanadaboende Lezoka få rollen, dels på grund av att stadgarna säger att man måste ha arbetat i Kongo som pastor ett antal år, men också för att han på andra punkter inte ansågs uppfylla kraven. Generalförsamlingen röstade dock igenom Lezoka, men det blev inget direkt lugn efter stormen.
Under hans första två år på posten har i stället fler och fler börjat ifrågasätta en hel del av hans agerande.
– Det som hänt är att han gått fram på ett väldigt auktoritärt sätt och ifrågasätter så gott som alla andra med ansvarspositioner i kyrkan, berättar Equmeniakyrkans afrikasamordnare Christer Daelander.
Det som fått Equmeniakyrkan att rygga tillbaka särskilt är dock anklagelser om pengar som inte kommit fram till sitt ändamål. Samtidigt har Lezoka konsekvent vägrat att visa kontoutdrag och andra handlingar som skulle kunna visa det.
– Bland annat handlar det om de projekt som Equmeniakyrkan varit med om att stötta. Det handlar om bland annat om matpaket och stöd till skolavgifter för föräldralösa barn. Där har barnen helt enkelt stängts av för att pengarna inte kommit, säger Daelander och berättar att Equmeniakyrkan nu tvingats pausa utbetalningarna till projekten och annat stöd tills vidare.
Allt eskalerade i januari i år under styrelsemötet, där flera anklagelser riktades mot Lezoka, bland annat rykten om kontotömning. Han ville inte ha med ett antal personer som annars är givna – däribland Equmeniakyrkans kongolesiska representant, Oscar Masakale. Både Masakale och svenska missionären David Eriksson fanns dock redan på plats.
Under första natten överföll en grupp ungdomar, varav polisen senare kopplade flera stycken av dem som nära bekanta till kyrkoledaren, en styrelseledamot, misshandlade honom och injicerade en okänd substans i kroppen med hjälp av en spruta. Ytterligare medlemmar i styrelsen hotades och mötet bordlades av säkerhetsskäl.
Lezoka själv förnekar dock all inblandning och menar att han bara vill ställa i ordning sin moderkyrka.
Equmeniakyrkan erbjöd sig därefter att ekonomiskt bidra till ett snabbt nytt möte under ordnade former, för att kunna hjälpa det skakade samfundet att hitta en försonlig väg fram.
Lezoka visade inget intresse för initiativet.
I stället kom ett brev från kyrkoledaren som meddelade att han inte längre kunde garantera säkerheten för missionären David Eriksson i mer än 48 timmar.
– Det här går ju att tolka lite fritt, men absolut finns det något hotfullt i detta, som vi ser det, menar Daelander.
Missionärsfamiljen togs därför hem i början av denna vecka, något tidigare än deras planerade avslut av perioden i Kongo.
– David och och hans fru Jesica är såklart ledsna att de måste åka hem tidigare än tänkt med flera projekt igång, säger Daelander.
Men när CEBU inte kan garantera familjens säkerhet har Equmeniakyrkan behövt pausa vissa åtaganden. Däremot följs forsatt de kongolesiska representanterna, Oscar Masakale och Anderson Nsimba noga. Förhoppningen är också att kunna återuppta fullt samarbete med Kongokyrkan så snart det går.
I Sverige har Equmeniakyrkans församlingar fått ett brev med uppmaning till bön för systerkyrkan.
I Kanada har Lezoka tidigare anklagats för att ha lurat församlingsmedlemmar i sin kyrka i Montreal på stora summor pengar i ett byggprojekt. Dock har han aldrig dömts för att ha förskingrat pengar eller sol- och vårat någon.
I stället kom ett brev från kyrkoledaren som meddelade att han inte längre kunde garantera säkerheten för missionären David Eriksson i mer än 48 timmar.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR