Polis och avspärrningar utanför Centrumkyrkan efter att fyra personer hittats med skottskador i Farsta i södra Stockholm på lördagen. Foto: Anders Wiklund
Två personer dog och två skadades under skottlossningen i Farsta.
Under helgen öppnade Centrumkyrkan dörrarna för alla som sörjde.
Det var under stängningstid på lördagskvällen som mördaren slog till. Han gick ut på Farsta torg, i närheten av Centrumkyrkan, med det som ska ha varit ett automatvapen och sköt närmast urskillningslöst. En 15-åring dog, medan tre personer skottskadades. Under måndagen rapporterades att en av skadade, en 45-årig man, också hade avlidit.
Pastorn reagerade direkt
En av alla människor som då befann sig i centrum var Svenska kyrkans diakon Lena Ljungström. Hon ringde omedelbart efter skjutningen till Kim Bergman, pastor i Centrumkyrkan i Farsta. Han hade förberett sig på en lugn hemmakväll, men tog sig nu så snabbt han kunde till kyrkan.
– När jag kommer dit är allt avspärrat. En av skottplatserna ligger precis intill vår kyrka, säger han.
Så fort det är möjligt öppnar han kyrkan, och håller den sedan öppen under kvällen och stora delar av natten. Många människor söker sig dit, bland annat barnfamiljer som inte kan komma åt sina parkerade bilar som finns bakom avspärrningarna. Personer från Hela människan är på plats och stöttar dem.
Många ungdomar var berörda
Snart kommer också ungdomar, i samma åldrar som den mördade 15-åringen.
– Jag har flera samtal under natten på kyrktrappan med ungdomar. De försöker vara tuffa, men man märker att det finns en oro. Många uttrycker att det kunde varit jag som blivit skjuten, säger han.
Under söndagen skulle församlingen egentligen haft en friluftsgudstjänst på annan plats. Den genomförs, men man har också två minnesstunder under förmiddagen i kyrkan, där biträdande kyrkoledaren Karin Wiborn, som är medlem i församlingen, och regionledare Jenny Dobers medverkar.
– Vi har mött alla människor, oavsett vilken tro de har, och de har fått komma in i en kyrka som varit avskild för sorgen. Alla har uttryckt uppskattning för att kyrkan varit öppen, säger han.
Gunnar Strömmer frågade vad som kan göras
Även justitieminister Gunnar Strömmer har besökt kyrkan. Han frågade vad som kan göras mot våldet.
– Vi sa att det är väldigt viktigt att premiera barn- och ungdomsverksamheten från tidig ålder, där scouter är en viktig del. Det är förstås inte hela lösningen, men det betyder mycket om unga får en meningsfull fritid. Så politikerna måste se till att barn- och ungdomsorganisationer kan överleva, säger Kim Bergman.
Han har ännu inte hunnit prata med så många församlingsmedlemmar.
– Men jag har träffat några och den allmänna bilden är att man är chockad. Vi tycker det är obegripligt. Vi inser att det är barn det handlar om, barn som skjuter på barn, säger han.
Han tycker att våldet blivit grövre. Om det förr sköts på nätter så kan attackerna nu genomföras på dagtid, mitt bland vanligt folk.
– Det har blivit urskillningslöst, säger han.
Krisarbetet fungerade
Händelsen har visat att det ekumeniska krisarbetet i Farsta fungerar. Församlingarna kunde nästan genast öppna sina kyrkportar och erbjuda stöd till människor.
– Man ser vilket gott samarbete det finns i civilsamhället. Och för första gången på länge så räknades vi i frikyrkan med från början i krisarbetet, säger han.
Fakta: Skjutvapenvåldet i Sverige
Hittills i år har 20 personer dödats av skjutvapen i Sverige, och 159 skjutningar har rapporterats, enligt sajten Incharts. Förra året registrerades 400 skjutningar i Sverige och 62 personer dödades, enligt Sveriges television.
Den svenska utvecklingen vad gäller skjutvapenvåld har varit extrem. Sverige har gått från botten av statistiken till att bli det europeiska land med flest dödsskjutningar av länder som inte befinner sig i krig. Sverige har sex gånger fler dödsskjutningar än Danmark, Finland och Norge tillsammans.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR