En sjuk pojke får behandling på en klinik i Munigi i östra Kongo-Kinshasa. Foto: AP Photo/Moses Sawasawa
Det råder stor brist på vaccin när Kongo-Kinshasa försöker hantera mpox-utbrottet.
Mpox-utbrotten i Afrika har nu resulterat i fler än 22 800 rapporterade fall och över 600 dödsfall. Hårdast drabbat är de östra delarna av Kongo-Kinshasa, som haft de flesta dödsfallen. Det är främst barn under 15 år som insjuknar.
Den variant av mpox som nu sprids i Afrika är en muterad variant som inte är lika dödlig som tidigare, men som är mer smittsam. I ett tidigare utbrott insjuknade främst homosexuella och bisexuella män, men nu drabbas betydligt fler kvinnor och barn då hudkontakt kan vara tillräckligt för att överföra viruset.
Omvärlden har varit försumlig
Voice of America rapporterar om WHO tar utbrottet på största allvar. Dr. Dimie Ogoina är ordförande för en kommitté som ska försöka hantera utbrottet. Under en presskonferens menade han att utbrottet beror på långvarig försummelse och oförmåga att hantera spridningen.
- Det är mycket, mycket olyckligt att vi har haft mpx i 54 år och vi tänker först nu på behandlingar", sa han.
Afrika har en ung befolkning som i hög utsträckning inte är vaccinerad mot smittkoppor, som också ger immunitet mot mpox. Detta oroar experter, som fruktar att kontinenten kan drabbas hårt om man inte förmår att hejda utbrottet i Kongo-Kinshasa.
Sverige skickar inte vaccin
WHO har förklarat situationen som en global nödsituation, och vissa länder har börjat att agera. Spanien meddelade exempelvis nyligen att de kommer att donera 500 000 doser av mpox-vaccin, vilket motsvarar 20% av deras lager, till drabbade afrikanska länder.
Den svenska regeringen har dock sagt nej till EU:s vädjan om att donera vaccin.
- Utifrån den behovsbedömning som gjorts ser vi inga möjligheter att donera doser från det nationella lagret, sa socialminister Jakob Forssmed under en pressträff enligt Läkartidningen.
Fakta: Mpox
Mpox är en ovanlig sjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen kan bland annat orsaka blåsor och feber. Besvären brukar gå över av sig själv och det är ovanligt att man blir allvarligt sjuk.
Källa: Krisinformation.se
LÄGG TILL NY KOMMENTAR