Stifta en lag som tvingar företag att respektera mänskliga rättigheter i all sin verksamhet. Det kräver en rad samhällsaktörer som genom kampanjen Visa handlingskraft vill sätta press på Sveriges regering.
Diakonia är en av initiativtagarna bakom kampanjen som har som mål att påverka regeringen att lyfta fram företagens ansvar för mänskliga rättigheter på sin agenda. Man vill också att regeringen aktivt ska bidra till processen med att skapa ett gemensamt regelverk på EU-nivå.
– Många svenska och europeiska företag har idag verksamhet eller affärsrelationer i länder där mänskliga rättigheter kränks och där det arbetsrättsliga skyddet är svagt. Men det finns ingen lag som kan hålla företag ansvariga för om deras verksamhet leder till att människor eller miljö får lida på grund av deras produktion. Det vill vi ändra på, säger Åsa Beckius, policyrådgivare på Diakonia.
Trots att det idag inte finns någon lagstiftning på området är det flera företag som genom egna, frivilliga initiativ tar ansvar för att säkerställa att inga kränkningar av mänskliga rättigheter sker i deras leverantörsled. Ett av dem är Arvid Nodquist som i sin kaffeproduktion arbetat aktivt för justa villkor i hela värdekedjan - från råvara till konsument - enligt hållbarhets- och kommunikationsdirektör Erica Bertilsson.
– Olika krav går ut över konkurrensvillkoren. Vårt kaffe är lite dyrare eftersom det kostar lite mer att producera kaffe som är certifierat i alla led. Inte minst utifrån det perspektivet behövs en gemensam lagstiftning, säger hon.
Men frivillighet räcker inte, menar de företag, fackförbund och civilsamhälleorganisationer som står bakom kampanjen. Det visar till exempel en granskning av 1000 europeiska företags hållbarhetsrapportering. Trots att 80 procent uppger att de har en policy för mänskliga rättigheter är det endast 20 procent som arbetar för att säkerställa att inga kränkningar av mänskliga rättigheter sker i deras leverantörsled.
Flera EU-länder, som Frankrike och Nederländerna, har redan antagit en lagstiftning på området. Åsa Beckius tycker att det är förvånande att Sverige ligger efter i lagstiftningsfrågan. På EU-nivå startade arbetet för en gemensam lagstiftning redan i april.
– Att EU-kommissionen har aviserat ett förslag om EU-gemensam lagstiftning är bra, men Sverige bör vara med att påverka för en effektiv lag som måste föregås av samråd med olika parter; civilsamhället, företag och fackföreningar.
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg säger att hon är mycket positivt till EU-kommissionens initiativ som kommer att omfatta alla sektorer och innehålla sanktionsmöjligheter.
– Sverige har redan ett starkt engagemang och är pådrivande i frågor om företagande och respekt för mänskliga rättigheter och miljö. Vi driver frågorna tillsammans med svenska näringslivet, såväl på global nivå som inom EU, säger hon.
Åsa Beckius menar att det är glädjande att utrikeshandelsministern uttalat sig positivt kring en EU-lagstiftning, men poängterar att orden nu bör följas upp med handling. Hon vill se en lagstiftning som inte blir ytterligare en urvattnad lag som igen bara handlar om rapportering.
Det finns ingen lag som kan hålla företag ansvariga för om deras verksamhet leder till att människor eller miljö får lida på grund av deras produktion. Åsa Beckius, policyrådgivare på Diakonia.
Fakta: Initiativtagarna
De 14 initiativtagarna till kampanjen är: Act Svenska kyrkan, Afrikagrupperna, Amnesty International, Diakonia, Fair Action, Fairtrade Sverige, Forum Civ, Naturskyddsföreningen, Oxfam, Rädda Barnen, Swedwatch, Unicef Sverige, Union to Union och We Effect. Koalitionen samordnas av CONCORD Sverige.
Företag som vid dags datum ställt sig bakom kampanjen: Alva, Another Textile Company, Arvid Nordquist, Blomsterlandet, Coop, DEDICATED, Delicato, Eguale, Electrolux, Gina Tricot, GPH Healthcare, H&M, HSB, IKEA Sverige, Löfbergs, Nordic Sugar AB, READ THE LABEL, Riksbyggen, Scania, Systembolaget, Tekompaniet, Tony´s Chocolonely, Viva Wine Group .
Fackförbund som vid dags datum ställt sig bakom kampanjen: Vårdförbundet, Finansförbundet, Lärarförbundet, Akademikerförbundet SSR, TCO, Unionen, ST, Vision.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR