Muslimskt studieförbund förlorar sitt statsbidrag – så gick det för Bilda

Ibn Rushd grundades 2001 på initiativ av Islamiska förbundet. En stor del av verksamheten handlar om arabiska och islam. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Ibn Rushd bedöms inte klara sina åtaganden. Men Folkbildningsrådet har även fattat beslut om Bilda.

Studieförbundet Ibn Rushd har under de senaste åren varit mycket omskrivet. Studieförbundets kritiker menar att Ibn Rushd står nära Muslimska brödraskapet och att organisationen spridit en konservativ tolkning av islam. Försvararna menar tvärtom att studieförbundet bidrar till integrationen av muslimer i Sverige.

Förlorat medarbetare

När Folkbildningsrådet, som är en fristående organisation som förmedlar statliga medel till studieförbund och folkhögskolor, presenterade sin fördelning av medel för de kommande tre åren blev Ibn Rushd helt lottlöst. Folkbildningsrådet bedömer att möjligheten för studieförbundet att klara sina åtaganden med tillräcklig kvalité är mycket små. Man pekar bland annat på att studieförbundet omorganiserat och förlorat anställda med stor erfarenhet. Samtidigt menar rådet att Ibn Rushd behöver åtgärda brister som har upptäckts, men att det är svårt i dagsläget.

Bilda ökar, men kan få mindre pengar

Studieförbundet Bilda får dock statliga medel, de kommer att tilldelas 8,6 procent av det statliga bidraget. Det är en procentenhet mer än under den tidigare perioden. Hur mycket det blir i kronor är oklart, eftersom regeringen inte har fattat beslut hur stort det totala stödet blir till folkbildningen. Folkbildningsrådet beslutar endast om fördelningen mellan organisationerna.

I sin bedömning av Bilda skriver rådet att studieförbundet ger uttryck för en stark förändringsvilja och lyfter bland annat fram verksamheten för unga.

Maria Ekelund, som är kommunikationschef på Bilda, välkomnar Folkbildningsrådets beslut.

- Vi är förstås glada för det, det är bra att vi ökar vår andel, säger hon.

Regeringen har dock minskat bidragen till folkbildningen, och har aviserat att den sänkningen ska fortsätta, för att landa i en total minskning på 500 miljoner kronor. Det gör att Bilda med största sannolikhet ändå kommer att få ett minskat anslag nästa år.

- Vi vet lite mer när budgetpropositionen kommer om två veckor. Oavsett så mildrar Folkbildningsrådets beslut våra utmaningar något, säger hon.

Taggar:

Bilda Islam

Jonatan Sverker

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Alma Lena Andersson
Bra att Ibn Rushd stoppas men folkhögskolor är viktiga och måste finnas kvar. Obildade människor fattar inte hur viktiga de är. Men jag tycker regeringskansliet borde ha ngn sakkunnig som kan upplysa dem.