Om regeringens utredare Lars Arrhenius får som han vill så kommer Sverige utöka antalet öronmärkta pappamånader från tre till fem månader.
Det innebär att fem månader eller totalt 151 dagar skulle reserveras till vardera vårdnadshavare istället för från tre månader eller 90 dagar, som idag är vikta åt vardera förälder. Utredningen har bland annat haft i uppdrag att lämna förslag och åtgärder som kan bidra till högre jämställdhet på arbetsmarknaden och till ett mer jämnställt föräldraskap.
Socialminister Annika Strandhäll (S) konstaterade inför överlämnandet av utredningen att dagens uttag av föräldraförsäkringen är för ojämnställd.
– Vi har en situation där mammor fortfarande tar ut 75 procent av alla dagar. Och tittar vi på barn under två år ser vi att mammor tar upp nästan 90 procent av tiden med de små barnen.
Utredningen föreslår också att gruppen som kan ta del av föräldrapenning utökas till att också innefatta sambo. Man föreslår också att 30 dagar per förälder är fritt att överlåta till någon annan.
– Det kan vara morfar eller någon annan närstående, säger utredaren Lars Arrhenius.
Sitter den ena vårdnadshavaren i fängelse finns möjlighet att ge samtliga dagar till den andra föräldern.
Lägstanivån slopas
Utredningen föreslår också att de 90 dagar där man får ersättning på lägstanivå ska slopas.
”Ersättningen för lägstanivådagarna är så låg att den i många fall inte fungerar som ersättning för förlorad arbetsinkomst. Föräldraförsäkringen ger därmed inte alla föräldrar reella ekonomiska möjligheter att vårda sina barn under de 90 dagarna som lägstanivån omfattar” står det i utredningen.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR