Göteborg har fått sin första sociala supermarket. I fredags invigde Räddningsmissionens butik MatRätt som är en satsning för att bekämpa både matfattigdom och matsvinn.
– MatRätt är en respons på ett växande behov, säger ordförande Joakim Hagerius.
Vägg i vägg med Flatåskyrkan, en av Equmeniakyrkans församlingar, i Göteborg ligger den gamla ICA-butiken som nu förvandlats till en butik där det inte bara kommer att säljas varor till ett nedsatt pris utan också bärs av en vision av att skapa tillfälle för arbetsträning och en mer hållbar värld.
Engagemanget vi fått uppleva är helt oslagbart, berättar Ida-Lina Frisell, butikschef för MatRätt. Både volontärer och ideellt arbetande företag har jobbat hårt för att få allting klart till öppningsdagen.
MatRätt är en social franchise från Matmissionen i Stockholm med Axfood som medgrundare. Hela idén med den sociala supermarketen bygger på att både leverantörer och mottagare är vinnare. Butiker slipper slänga varor och kunderna kan handla till ett nedsatt pris.
– En tredjedel av all mat som produceras varje år slängs och samtidigt finns det människor som inte har råd med mat, berättar Ida-Lina Frisell.
Hon tror att människor kan bli skeptiska när man pratar om att MatRätt ska sälja matsvinn. Men det handlar inte om att sälja gammal mat utan att ta vara på varor med kort datum eller grönsaker som utseendemässigt inte håller måttet.
MatRätt kommer att ta emot matsvinn från olika grossister och matbutiker i Göteborg och riktar sig till alla kunder men med olika prisnivåer. Genom att ha ett medlemskap i butiken kan man handla till en tredjedel av priset jämfört med i en vanlig butik, medan resten av kunderna betalar fullt pris, som ändå är lägre än i andra butiker. Kravet för medlemskap är att man lever i ekonomisk utsatthet eller har försörjningsstöd.
– Vi hoppas på kunder som vill handla i butiken både för att minska matsvinnet och för att stötta vårt arbete för människor i social utsatthet, säger Ida-Linda Frisell.
Flera av de som talade vid invigningen lyfte fram hur klyftorna i samhället har ökat, en av dem var biskop Susanne Rappman.
– Det här är en glädjens dag, men samtidigt sorgligt att påminnas om att människor lever i fattigdom. Varje vecka knackar människor på kyrkans dörr för att få hjälp till mat, säger hon.
Emil Mattsson, Räddningsmissionens direktor, var överväldigad över allt engagemang som han mött inför öppnandet av MatRätt.
– Vi är så taggade över att äntligen få öppna. Det har vi väntat länge på, säger han.
Efter den korta invigningsceremonin på Flatås torg då blå/gula band klipptes slogs dörrarna till butikslokalen upp och de första kunderna togs emot. MatRätt kommer att ha öppet varje vardag mellan klockan 12-17.30.
Det här är en glädjens dag, men samtidigt sorgligt att påminnas om att människor lever i fattigdom.
Fakta: Räddningsmissionen
Räddningsmissionen är en ideell förening som bedrivit socialt arbete på kristen grund sedan början av 1950-talet. Föreningens huvudmän utgörs av 27 församlingar. Joakim Hagerius är styrelseordförande och Emil Mattsson direktor. Totalt har Räddningsmissionen cirka 120 medarbetare.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR