Globala kristna rörelsen till Sverige

Jacob Ämterlind är kommunikationsansvarig för A Rocha i Sverige. Foto: Diakonia/Getty

Sverige har fått en kristen organisation som satsar på praktisk naturvård.

Naturvårdsorganisationen A Rocha har funnits sedan 1983, men har först nu fått en fullvärdig svensk avdelning.

Rörelsen har bland annat inspirerats av den inflytelserike teologen John Stott, som kombinerade sitt teologiskt arbete med ett stort intresse för fåglar. A Rocha betonar det kristna ansvaret för skapelsen, och vill främja praktiska naturvårdsinsatser som bygger på vetenskaplig grund.

Byggts under flera års tid

I Sverige har A Rocha byggts upp under flera års tid innan man blev en fullvärdig medlem. Jacob Ämterlind, som är kommunikationsansvarig, betonar att de inte är en konkurrent till andra kristna grupper som kämpar för miljön.

- Vi har en lite egen nisch, där vi fokuserar på konkreta naturvårdsinsatser. Vi har ett uttalat mål att samarbeta, och har jättebra kontakt med God jord och andra organisationer, säger han.

Samarbete med folkhögskola

Sedan tidigare har man gjort insatser i Malmö tillsammans med Hyllie Park folkhögskola och kommunen, då man anlagt ängsmark och dammar. Nu samarbetar gruppen med ett jordbruk utanför Borlänge där man bland annat rensar bort invasiva arter. Det blir fler projekt i framtiden, med målet att få individer och kyrkor att bry sig mer om skapelsen.

- A Rocha har alltid betonat vikten av att få med sig kyrkan, att en kyrka som bekänner att skapelsen är Guds också tar ansvar för den. A Rocha har också alltid varit måna om att göra det på en vetenskaplig grund och på ett professionellt sätt. 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA