Efter utdragna förhandlingar står det nu klart att Norge får en blågrön trepartiregering bestående av konservativa Høyre, högerpopulistiska Fremskrittspartiet och socialliberala Venstre. Det är framför allt samarbetet mellan de två sistnämnda partierna som är politiskt sprängstoft.
Efter valet i september 2017 meddelande de norska kristdemokraterna att man lämnar det formella samarbetet med regeringen. Sedan dess har regeringsförhandlingarna pågått. Visserligen har socialliberala Venstre också agerat stödparti åt statsminister Erna Solbergs högerregering under den gångna mandatperioden. Men på avgörande frågor såsom miljö,- klimat, olja och invandring är man Fremskrittspartiets motpol i det norska Stortinget. Att Venstre nu tar steget in i regeringen är därför kontroversiellt och partiledaren Trine Skei Grande har haft svårt att få med sig hela sitt parti.
Regeringsplattformen som nu presenterats och förankrats i de tre partierna innehåller bland annat en än tuffare invandrings-och flyktingpolitik, förbud mot heltäckande slöjor i skolan, kamp mot barnfattigdom, ett uttökat antal naturreservat, radikalare klimatpolitik, stoppad pälsnäring och tillåtet att köpa alkohol i vanliga butiker.
Nästa steg i det norska regeringspusslet blir att fördela ministerposter och departement mellan de tre regeringspartierna. Men även när de tre partiernas ministrar träffat kung Harald blir det en fortsatt svag regering utan egen majoritet. Trepartiregeringen innebär samtidigt att Norge får tre kvinnor i toppen. Høyreledare och statsminister Erna Solberg, Fremskrittspartiet partiledare Siv Jensen samt Venstre-ledaren Trine Skei Grande.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR