Ny teologisk högskola får tummen ner

Söndagsgudstjänst i St Tomas syrianska ortodoxa kyrka i Södertälje. Flera ortodoxa kyrkor står bakom satsningen på en egen högskola. Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT

Vägen till en högskola med ortodox profil blir längre efter myndighetens utlåtande.

Som Sändaren har berättat om tidigare pågår det ett försök att starta en högskola med ortodox inriktning. Bakom satsningen står stiftelsen Sankt Ignatios, som idag samarbetar med Enskilda högskolan (EHS). Om en sådan högskola blir verklighet skulle EHS förlora sin östkyrkliga avdelning.

Sankt Ignatios har sökt examensrätt för kandidat-, magister- och masterexamen, något som regeringen beslutar om. Det är dock Universitetskanslersämbetet och en oberoende bedömargrupp som utreder frågan. 

Stiftelsen gjorde ett nytt försök

Efter en negativ bedömning förra året har Sankt Ignatios gjort ett nytt försök. I slutet av juni beslutade Universitetskanslersämbetets generaldirektör att för regeringen föreslå avslag för ansökningarna om kandidatexamen i religionsvetenskap och teologi, och för masterexamen i östkyrkliga studier.

Myndigheten gav dock en öppning. Vad det gäller magisterexamen i östkyrkliga studier så fick stiftelsen en möjlighet att inom sex månader komplettera sin ansökan.

Ser det som en chans att förbättra ansökan

Michael Hjälm, som är rektor på Sankt Ignatios folkhögskola och prefekt på EHS östkyrkliga avdelning, har inte gett upp. Han menar att myndighetens reaktioner och utlåtanden ger en möjlighet att finjustera ansökningarna.

-  Andra omgången gav den information som vi behöver för att kunna göra mer precisa ansökningar. UKÄ beviljade oss förlängd prövotid för avancerad nivå men anser att den grundläggande kräver fler anställningar. Under den förlängda prövotiden behöver vi kvalitetssäkra ansökan.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA