Equmeniakyrkans nya ledarduo är vald

Karin Wiborn och Niklas Piensoho är Equmeniakyrkans nya ledning. Foto: Marcus Gustafsson.

Niklas Piensoho valdes med 79 procents majoritet som biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Karin Wiborn valdes med nästan total uppslutning fråm ombuden till Equmeniakyrkans nya kyrkoledare.

- Jag ska göra mitt bästa för att bidra till Equmeniakyrkans framtid, sade Niklas Piensoho efter beskedet.

Efter att kyrkokonferensen inte kunde enas i konsensus gick frågan om kyrkoledarvalet till sluten omröstning och nu har resultaten presenterats. 

Med 562 jakande röster, 6 avslag och 7 blanka blev det en rungande majoritet som slöt upp bakom Karin Wiborn som kyrkoledare. 

Det var klart mer osäkerhet kring Niklas Piensoho, som fick 456 jakande röster, 103 avslag och 17 blanka. 

Med en majoritet av rösterna innebär det alltså att den nya kyrkoledarduon nu röstats igenom av den samlade kyrkokonferensen.

Tacksamma för förtroendet

När duon klev upp för att ta emot konferensens applåder uttryckte de en tacksamhet för förtroendet.

Men under diskussionen som föranledde valet var det annars en del heta diskussioner kring Niklas Piensohos roll.

Bland annat Erik Amnå från Immanuelskyrkan i Stockholm och Thomas Kazen från Sätunakyrkan,  som starkt pläderade för att återremittera kyrkostyrelsen förslag.

- Kyrkostyrelsens arbete var bra fram till i maj, men därefter har det varit olyckligt. Vi tycker att det finns risk för splittring i kyrkan om inte processen återremitteras så att kyrkostyrelsen kan arbeta fram förslag till biträdande kyrkoledare som är bättre förankrad, menade Amnå.

 

Sista valet med gänget. Nu byter Karin Wiborn snart närmaste medarbetare. Foto: Marcus Gustafsson

"Kan inte gå direkt från Pingst"

Kazen tyckte vidare att Piensohos 18 år i Filadelfiakyrkan var problematisk inför att han direkt skulle gå till rollen som biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Även Ulla Albért från Uppsala Missionskyrka slöt upp i kritiken.

Bertil Svensson från Andreaskyrkan i Jönköping hade dock inställningen att det som mest skulle splittra församlingen vore om just beslutet återremitteras. Istället framhöll han att kombinationen med Wiborn och Piensoho är det bästa valet för kyrkans enhet.

 

 

Johan Wikström var för Piensoho. Foto: Marcus Gustafsso

Respektlöst mot Karin Wiborn

Johan Wikström från Vännas menade att det också skulle vara respektlöst mot Karin Wiborn kring hennes önskan om att arbeta med Piensoho ifall man sade nej till Piensoho. Matilda Eriksson från Kortedala hade ett liknande inspel med tanke på förtroendefrågan gentemot styrelsen.

- Det skulle vara ett underkännande om vi avvisar det förslag som kyrkostyrelsen arbetat hårt med.

Diskussionen kom också att handla om den förmodade dopsynen och att båda kyrkoledarna skulle kunna klassas som ”troendedöpare”.

Även där var Johan Wikström kritisk, och hänvisade till Niklas Piensohos arbete med barndop i Filadelfiakyrkan.

Många ville säga sitt i hallen i Svenska mässan. Foto: Marcus Gustafsson

Saknar inflytande

Elisabeth Nordin Nobouka från Tumba uttryckte att konferensen saknar direkt inflytande i frågan rent praktiskt, vilket hon beklagade.

Inga-Lena Dahl kritiserade Niklas Piensoho för att han har det ”svårt för” att tala om alla bokstäver i HBTQ utan bara diskuterar H:et.

-- Det är oroande och allvarligt, sa hon.

Riksdagskaplan en bra bakgrund

Gustaf Häntak från Sävedalen lyfte istället fram det unga perspektivet, och att Niklas Piensohos bakgrund som riksdagskaplan är välkommen. 

Anna-Karin Klingsbo från Rissnekyrkan lyfte fram vikten av att tala om Niklas Piensoho som biträdande kyrkoledare, en fråga som diskuterats mycket inför konferensen.

En viktigare fråga

Andreas Möller från Valsätrakyrkan i Uppsala gick upp som näst sista talare, då för att påminna att den stora blandningen lyriska och kritiska talarna att det viktiga är att nu tillsammans diskutera hur Equmeniakyrkan mer kan vara en ”Uniting church”. Och att det är viktigare än vem som blir vald. 

Texten uppdateras

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
3 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Kennet Svensson
Man måste tydligen köpa RFSUs hela bild om sexualiteten, för accepteras i många equmeniakyrkor. Det bådar inte gott.
Hanna
På hur lång tid är de valda?
Maggan
Kul med Karin, men riktigt tråkigt att det inte fanns större lyhördhet för den kritik som har framförts och att Piensoho nu ska vara biträdande.