Barn och vuxna tar skydd när centralorten Stepanakert beskjuts av azeriska styrkor. Foto: Siranush Sargsyan
Azerbajdzjan attackerar nu enklaven Nagorno-Karabach. Det kan vara inledningen på en rensning av den kristna befolkningen.
Situationen i området har varit spänd under en längre tid, då den enda landförbindelsen mellan enklaven Nagorno-Karabach och Armenien varit blockerad under nio månader. Situationen i Nagorno-Karabach, som har en etnisk armenisk befolkning, är kritisk med brist på både mat och mediciner. Nu kommer också rapporter om att azeriska styrkor genomför artilleri- och drönarattacker mot mål inne i enklaven. Enligt uppgifter ska civila ha dödats när centralorten i enklaven, Stepanakert, beskjutits. Azerbajdzjan regering har kallat insatsen för en anti-terror-operation och krävt att enklavens självförsvarsstyrkor kapitulerar. EU har vädjat om eldupphör. Under onsdagen kom också beskedet att självförsvarsstyrkorna kapitulerar, något som ska ha förhandlats fram med hjälp av Ryssland.
Ändrade styrkeförhållanden efter krig
Nagorno-Karabach ligger inom Azerbajdzjans internationellt erkända gränser, men har sedan kriget 1991 kontrollerats av armeniska styrkor. Azerbajdzjan återvann dock stora markområden under kriget 2020, och har som mål att återta kontrollen över hela enklaven.
- Azerbajdzjan har ett stort militärt övertag, och Armenien kan inte skicka in sin egen armé för då skulle det ses som om man gick in i Azerbajdzjan, säger Svante Lundgren, forskare vid Lunds universitet.
Armenien har fram tills alldeles nyligen varit medlem av den ryskdominerade försvarspakten CSTO, men har nu signalerat att man vill begära utträde. Många armenier är djupt besvikna på de ryska fredsbevarande trupperna som skulle bevara den bräckliga freden i området, då Ryssland till exempel inte ingripit och hävt blockaden.
Bjudit in amerikansk militär
Regeringen i Armenien har därför orienterat sig mot västvärlden och nyligen bjudit in amerikansk militär, vilket förargat den ryska politiska ledningen.
- Den armeniska ledningen har ju hoppats på att den demokratiska utvecklingen skulle göra att västvärlden och USA gav Armenien stöd, men hittills har det bara resulterat i ord, säger Svante Lundgren.
Armenien befinner sig i en mycket utsatt position, då landet i praktiken saknar betydande allierade. Azerbajdzjan å sin sida har nära band till Turkiet och dessutom ett viktigt avtal om att leverera naturgas till Europa, ett avtal som EU:s ledning inte vill riskera att det bryts.
Många armenier är rädda för nytt folkmord
Svante Lundgren har armeniska vänner som nu ser med stor oro på händelseutvecklingen i regionen.
- De är upprörda och besvikna över att omvärlden inte gör någonting, säger han.
Det armeniska folket upplevde ett folkmord i det Osmanska riket för drygt hundra år sedan. Detta lever kvar som ett kollektivt minne bland armenier, som nu fruktar att den kristna befolkningen i Nagorno-Karabach ska lida under en azerisk invasion. Svante Lundgren ser också stora risker för att en azerisk invasion kommer leda till folkrättsbrott.
- Jag tror inte att man främst vill döda den armeniska befolkningen, man vill nog hellre fördriva dem. Det ser bättre ut internationellt, säger han.
Fakta: Nagorno-Karabach
Nagorno-Karabach är ett före detta autonomt område i Azerbajdzjan, nu självutnämnt som republiken Artsach, en utbrytarstat med armenisk majoritetsbefolkning i södra Kaukasus som inte är internationellt erkänd. Azerbajdzjan och Armenien var i konflikt om området redan efter första världkriget.
Källa: Wikipedia
LÄGG TILL NY KOMMENTAR