Almedalsveckan och Hönökonferensen. Equmeniakyrkan finns med i båda de stora evenemangen som pågår under nästa vecka. Efter pandemin gläds arran-
görerna över att äntligen kunna mötas fysiskt.
Det är nästan tre år sedan som evenemangen kunde hållas i full skala. Förra året blev det ett slags hybrid med digitala sändningar och på Hönö kunde 150 personer samlas i kyrkan.
– Men nu ska det bli fantastiskt roligt att kunna ha en fullskalig konferens. Jag tror det finns ett enormt behov av att få mötas. I år blir det inget tält utan alla samlingar hålls i vår nya kyrka och i den hall som finns i närheten till den, berättar Anders Marklund, pastor i Hönö Missionskyrka.
Mycket är sig ändå likt, med möten för olika åldrar och bibelstudier för ungdomar och en mer vuxen publik. I en båthall i närheten av kyrkan kommer det att hållas bön 24–7 och varje morgon firas nattvard.
Nytt för i år är en mer medveten satsning på hållbarhet. I kyrkans lunchservering kommer det att serveras mer vegetariskt och målet är att i möjligaste mån undvika matsvinn .
– Vi har haft ett stort tryck på campingplatserna. När vi inte längre behöver sätta upp det stora mötestältet så frigörs mark för tält och husvagnar. Vi tror att det på många sätt ska bli lite enklare för församlingen att praktiskt genomföra den här konferensen jämfört med tidigare år, säger Anders Marklund.
Även Almedalsveckan har föregåtts av ett stort förberedelsearbete. Något färre organisationer och företag kommer att delta i år jämfört med före pandemin men inte färre samverkande organisationer för Equmeniakyrkans del, berättar Elisabeth Lindgren som är huvudansvarig för Equmeniakyrkans program under rubriken Hopp för framtiden.
Vårdklockans kyrka och Tjelvarkyrkan är bas för alla de seminarier som Equmeniakyrkan och Equmenia står för som arrangörer, tillsammans med bland andra Studieförbundet Bilda, Diakonia Kristna Fredsrörelsen, Svenska kyrkan, Sociala missionen och Sveriges Kristna Råd.
– Det är viktigt att kyrkan finns med och lyfter olika samhällsfrågor men också förmedlar hoppet om att det går att förändra. I det arbetet vill Equmeniakyrkan samarbeta med andra organisationer. Kyrkan är en del av det som händer i samhället och behöver vara aktiva när det gäller att protestera mot orättfärdighet och visa på hur vi tillsammans kan åstadkomma förändringar.
På programmet står bland annat seminarier om bistånds- och utvecklingspolitik, fokus på villkoren för barn och unga och hur trossamfunden kan stärka det svenska samhället, om orättvisor och exkludering som grogrund för våld och ett seminarium med den utmanande frågan Finns det hopp om allt går åt helvete. Kvällarna avslutas med en kvällsbön i Vårdkyrkan med evangelist Britta Hermansson.
– Som kyrka har vi ett uppdrag att höja vår röst när vi ser att människovärdet riskerar att devalveras. Det är en del av vår kallelse. Samtidigt vill vi visa på hoppet om att förändring är möjlig. Kyrkorna behöver samarbeta med andra organisationer och nätverk för att skapa ett bättre samhälle.
Hönökonferensen pågår den 2-10 juli och Almedalsveckan den 3-7 juli.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR