Ökat intresse för volontärarbete trots minskade möjligheter

Bild från Immanuelskyrkan i Stockholms lunchutdelning. Foto: Marcus Gustafsson

Allt fler vill bli volontärer och arbeta ideellt. Samtidigt minskar möjligheterna både att utföra, eller erbjuda, oavlönat arbete. 

Det visar Volontärbyrån i sin nya rapport om det ideella engagemanget, Volontärbarometern 2024. En avslöjande genomgång av de ideella arbetet i Sverige, som skickas ut till organisationer, press och andra intresserade.

Volontärernas motivation och samhällspåverkan

-Det finns alltid nya, intressanta fakta, inspiration och kunskap att ta till sig. Men det är sällan något som verkligen skiljer ut sig, säger Anna Snell.
-Ja, intresset är fortsatt stort för ideellt arbete, eller till och med större än tidigare, som vi konstaterar i vår rapport, säger Anna Snell, samordnare på Volontärbyrån. Volontärerna är angelägna om att påverka samhällsutvecklingen genom konkreta insatser för att hjälpa och stödja andra.

Engagemanget växer i tider av oro

Och engagemanget växer när exempelvis populism och främlingsfientlighet ökar i världen.
-Många säger att de känner sig mer motiverade att bidra under samhällskriser och lågkonjunkturer, då ens ideella insatser behövs som mest, förklarar Anna Snell.
Volontärbarometerns enkäter bekräftar att volontärerna vill påverka och ge något tillbaka till samhället. Drygt hälften svarar att de engagerar sig ideellt för att ge livet mer mening. För många utgör det ideella engagemanget en möjlighet att träffa nya vänner, ha roligt, känna sig behövd och må bättre. Engagemanget kan också ge unga en väg in i arbetslivet.

Pandemin ökade behovet av volontärer

-Det såg vi verkligen under pandemiåren, berättar Anna Snell. Då blev behovet av volontärer så intensivt, eftersom så många 65-plussare då inte fick jobba. Samtidigt var det många som hade tråkigt och ville göra en insats.

Skäl till att inte engagera sig ideellt

För första gången har man också frågat varför människor valt att inte engagera sig ideellt. Den vanligaste orsaken var förstås tidsbrist (62 procent) men många visste heller inte med vad de ville göra, eller vilket utbud som fanns.
Något som Volontärbyrån förstås också hoppas kunna råda bot på.

Volontärarbetets popularitet och utmaningar

De som vill engagera sig väljer i första hand praktiska uppgifter, ungefär lika många män som kvinnor.
Utredningen konstaterar också att man också kan engagera sig genom medlemskap, demonstrationer eller genom att skänka pengar.
-Allmänt sett ligger det ideella arbetet i Sverige på en hög och fast nivå, volontärarbete är en stark och viktig faktor i samhällsväven, säger Anna Snell och berättar att varje år engagerar sig omkring fyra miljoner svenskar ideellt.
-Det ideella engagemanget är hjärtat i det svenska civilsamhället och driver positiva förändringar, både för individer och samhället som helhet, fortsätter hon.
Särskilt populärt är det med arbete inom det sociala området, speciellt bland barn och unga.
-Allra flest volontärarbetar förstås i en idrottsförening, men dit har de flesta idrottsföreningar ännu inte hittat, däremot finns många kyrkor och föreningar med i rullorna, även om Anna Snell inte har någon exakt statistik.
Men att volontärer behövs är tydligt om man betänker att organisationer i genomsnitt bara har 7 procent anställda.
Men de flesta vill arbeta med praktiska saker, det är svårare att få människor till styrelser och liknande eftersom många saknar erfarenhet av den sortens arbete, berättar Anna Snell.
-Men vi börjar se en skillnad nu, särskilt bland unga, som gärna engagerar sig för klimatet och liknande, förklarar Anna Snell.

Det ekonomiska lägets påverkan på ideellt engagemang

Samtidigt framkommer i årets rapport att det nuvarande ekonomiska läget med ökad inflation, höjda räntor och lågkonjunktur påverkat människors möjlighet att engagera sig. En av tio volontärer uppger att de inte haft möjlighet att arbeta ideellt på grund av försämrad privatekonomi.
-Men det där är lite som ett tveeggat svärd, kommenterar Anna Snell.
Den rapport som Volontärbyrån nu publicerar bygger på enkätundersökningar både bland volontärer och representanter för ideella organisationer. Alla slags föreningar finns med i rullorna och en stor del av dem är kyrkor och församlingar, även om Anna Snell inte har några procenttal.

Utmaningar för organisationer att hantera volontärer

Men varken i församlingar, eller på andra ställen, finns lika många volontäruppdrag som tidigare. Allt fler saknar tid och resurser till att rekrytera, samordna och behålla ideellt engagerade.
-Från föreningarnas sida är det aldrig gratis, att ha volontärer, säger Anna. -Det tar resurser att hantera volontärer.
Men de som har ett engagemang lägger mycket tid på det. 41 procent av de tillfrågade engagerade sig en eller flera gånger i veckan. Särskilt aktiva var förstås de äldre, som ju i allmänhet har mer tid. Men en nedåtgående tendens syns. En högre andels tycks engagera sig något mer sällan och i genomsnitt något färre timmar per vecka.
Samtidigt är det så att företagen i Sverige i stigande grad ger de anställda möjlighet att volontärarbeta på arbetstid, det brukar jämställas med friskvårdsbidrag. Hela 4 procent har tom uppmuntrats till detta av sina arbetsgivare.
Fyra av tio organisationer anger att det ekonomiska läget påverkat verksamheten med volontärer negativt, exempelvis att de har mindre resurser att samordna och rekrytera volontärer.
För volontärer må jobba gratis, men det kostar att uppehålla en volontärverksamhet, med träffar, eventuell utbildning, handledning och kanske någon uppmuntran då och då.

Stort engagemang trots ekonomiska utmaningar

Men trots det förändrade ekonomiska läget uppger 75 procent av volontärerna att deras engagemang förblir oförändrat. Hela 95 procent av volontärerna säger att de vill engagera sig ideellt kommande år.
Några höjdpunkter från Volontärbarometern 2024:

  • 92 % av volontärerna upplever att de påverkar samhället i en positiv riktning.
  • 89 % av volontärerna mår bättre tack vare engagemanget.
  • 84 % upplever att de känner gemenskap och får nya vänner genom sitt engagemang. 
  • 57 % av volontärerna känner sig mindre ensamma tack vare engagemanget.

Fakta: Om Volontärbarometern och Volontärbyrån

Volontärbarometern utkommer i år för nittonde året i rad. Årets undersökning genomfördes i februari och mars 2024 genom en enkät som skickades ut till alla de 7 141 personer som hade sökt ett volontäruppdrag på volontarbyran.org under 2023. Totalt svarade 1 880 personer på enkäten. Ytterligare en enkät skickades ut till alla samordnare hos de organisationer som använt Volontärbyrån för att söka frivilliga eller som gått en av våra utbildningar under 2023. 375 föreningsrepresentanter svarade på enkäten.

Annika Ahlefelt

annika.ahlefelt@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA