Indisk och pakistansk militär har idag nått en oväntad överenskommelse om att upphöra med den skottväxlingar i den omtvistade regionen Kashmir i Himalayaregionen.
Det var under tisdagen som den pakistanska militären i ett uttalande meddelade att Indien och Pakistan ”enats om att genomföra tydliga åtgärder för att förbättra den nuvarande situationen i Kashmir, säkerställa fred, samt undvika svårigheter för de civila som bor längs gränsen.” Enligt vad som framgår i uttalandet har båda sidor kommit överens om att nu helt fullfölja det vapenstillestånd som man enades om 2003, och att ”ingen sida kommer att bryta vapenstilleståndet hädanefter”, skriver nyhetsbyrån AP.
I nästan 70 år har striderna pågått om regionen som ligger i bergskedjorna Karakorum och Himalaya, mellan Indien och Pakistan. Fredsförsöken avlöser varandra och våldet trappas under perioder upp. Den långt gångna konflikten utbröt efter andra världskriget när Indien, Pakistan och senare Bangladesh blev självständiga länder efter att ha stått under det brittiska kolonialväldet.
Dock uppstod strider snabbt mellan Indien och Pakistan om vem som skulle kontrollera Kashmir. Något som de än i dag inte är överens om. Sedan 1949 är Kashmir uppdelat i en indisk och en pakistansk del. Trots det har inget fredsavtal slutits. Samtidigt finns det en del av befolkningen i Kashmir som önskar en självständighet. Den indienkontrollerade sidan har bland annat under åren haft väpnade uppror, där lokalbefolkningen slåss för Kashmirs självständighet.
Det finns flera anledningar till att Kashmir är så viktigt för de båda länderna. En av dem är områdets vattenresurser då stora floder som rinner genom både Pakistan och Indien har sin källa i Kashmir. Därför är ett självstyre i Kashmir otänkbart för båda länderna.
Under de senaste åren har våldet lugnat sig en aning och länderna uppger att de för en dialog. Däremot tror man att Indien fortfarande har kring en halv miljon soldater i området och senast i augusti avbröt Pakistan fredsförhandlingar.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR