För 25:e året i rad firas nu Pride-veckan i Stockholm. Denna gång på temat Fira mångfalden. Som vanligt deltar Equmeniakyrkans region Stockholm och Svenska kyrkan och i den gemensamma satsningen Kyrkorna på Pride.
Kyrkorna deltar med egna program på alla Prideveckans olika områden, både utbudet och intresset har växt stadigt.
– Ja, programpunkterna blir fler för varje år, säger pastor Lasse Vallmos, som, med anledning av 25-årsjubileet, deltar i en historisk tillbakablick på den kristna HBTQ-kampen tillsammans med prästen och författaren Ann-Christine Ruuth och författaren Börje Blomster.
Själv var Lasse Vallmoss den första öppet homosexuelle frikyrkopastor som ordinerades. Året var 1986, och så här i efterhand säger Lasse att man nog inte förstod vilken historia man skapade då.
Sin första Pride-parad gick han i 1985. Sedan dess har han varit aktiv i EKHO i olika omgångar och mycket vatten har runnit under broarna. Men Prideveckan är fortfarande viktig för att visa att kyrkorna är för alla, understryker han.
– Någon gång om året i alla fall, behöver vi med tydlig solidaritet och närvaro, visa att vi står för en inkluderande mångfald. Därför är det viktigt att finnas med i de här sammanhangen.
Han menar också att han och övriga deltagare kan fungera som en brygga mellan vännerna i kyrkan och hbtq-vännerna.
– De är människor som ofta har anledning till att fler fördomar mot kyrkorna, än andra. Därför är det viktigt för dem att möta kristna hbtq-personer och få en ny, vidgad bild av Gud och kyrka.
En sådan mötesplats är kyrkornas tält i Pride park på Östermalms IP, där finns pastorer, präster och diakoner på plats för samtal om kristen tro och HBTQ. Regionale kyrkoledaren Jenny Dobers håller en kort mässa under fredagen, och både hon och Stockholms biskop Andreas Holmberg besöker tältet under lördagen.
I Pride House, som hålls i Clarion hotel vid Medborgarplatsen, blir det föreläsningar och samtal. Förutom den historiska tillbakablicken håller Charlotta Carlström en föreläsning om kristna i frikyrkan utifrån sin omtalade bok En villkorad gemenskap och tidningen Expos Daniel Poohl berättar om hur extremhögern positionerar transpersoner.
Pride City är samlingsrubriken för allt det som arrangeras lokalt i kyrkor, församlingar och på andra ställen runt om i stan. Ett blandat program med konstutställingar, regnbågsmässor, brunch, samtalskvällar, konserter och regnbågscafé bland annat.
Några axplock: queerinkluderande lovsångskväll i Immanuelskyrkan med bland andra Rainbow Gospel, Sabina Lilja och pastor Ester Kazen, vegansk brunch på Immanuelskyrkans terrass, Drop-dop och vigsel i Markuskyrkan Björkhagen.
Efter lördagens paradmässa i Kungsholms kyrka, med bland andra Stockholms biskop Andreas Holmberg, blir det gemensamt avtåg till Norr Mälarstrand och Prideparaden
Kärlekens mässa i Storkyrkan klockan 18 på söndagskvällen avslutar traditionsenligt Prideveckan. Predikar gör Equmeniapastor Stefan Albinsson.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR