Påve Franciskus diplomatiska förmåga tros haft framgång när flera präster och biskopar i Nicaragua släpps ur fängelse. Foto: Andrew Medichini/AP
Även om Nicaraguas president Ortega släppt 19 fängslade präster och biskopar, finns inga spår på demokrati.
– Kyrkornas gudstjänster fortsätter att bevakas som tidigare, säger Nicaragua specialisten Erik Halkjaer.
57-årige biskopen och oppositionskritikern Rolando Alvarez, som för knappt ett år sedan dömdes till 26 års fängelse i diktaturen Nicaragua, släpptes överraskande i mitten av januari. Även en annan biskop samt 17 präster släpptes samtidigt. De flesta ska ha fått flyga till Rom för att där omhändertas av Vatikanen.
– Alla borde tacka påve Franciskus för Vatikanens starka diplomati, säger Managua Silvio Baez, en nicaraguansk biskop som numera lever i exil i USA.
Enligt katolska tidningen La Croix skriver landets myndigheter att frisläppandet har skett i enlighet med överenskommelser baserade på god vilja som syftar till att förbättra kommunikationen mellan Nicaragua och Vatikanen.
– Dessutom vill vi verka för fred, skriver man.
Anklagade för förräderi
De nu släppta prästerna som suttit fängslade sedan flera månader, var anklagade för förräderi mot presidenten och diktatorn Daniel Ortega.
– När regimen tystat medier och oppositionella, samlas människor i kyrkorna för att föra fram kritik. Men det har regimen insett och därför bevakas mässorna i dag, säger Erik Halkjaer, journalist specialiserad på Nicaragua
– Den som inte lyder kastas i fängelse, säger han.
Kritiskt inställd till katolicismen
Halkjaer berättar att Ortega, som vunnit tre val sedan 2007, var i början revolutionär. Han stod långt ut på extrema vänsterkanten och var mycket kritiskt inställd till katolicismen.
Vänt kappan efter vinden
– Med tiden har Ortega vänt kappan efter vinden och blivit populist nära lierad med industrin, säger Halkjaer och berättar att presidenten gått med på vissa av katolska kyrkans krav, som att inskränka på aborträtten.
– Detta för att vinna röster.
2018 genomfördes ett uppror som dock slogs ned. Det kostade livet på 300 personer. Sedan dess har över 150 präster tvingats i landsflykt.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR