Communityskolan Gårdsten, före detta Römosseskolan i Göteborg. Foto: TT
Räddningsmissionen tog över den kritiserade Römosseskolan och stöpte om den till Communityskolan i Gårdsten. Men nu kan Göteborg stad sätta käppar i hjulet med hot om indraget hyreskontrakt. 250 barn blir då utan skola - igen.
Vid årsskiftet tvingades Römosseskolan stänga igen efter en lång process där man bland annat anklagats för islamistiska kopplingar.
Räddningsmissionen som sedan tidigare driver en såkallad communityskola på Opaltorget, såg då en chans att rädda verksamheten kvar men i ny regi. Som Communityskolan i Gårdsten.
Räddningsmissionens skola redan igång
Allt verkade vara klart för att omgående komma igång med skolan, och eleverna kunde återvända efter julledigheterna. Men nu kommer plötsligt beskedet att Göteborg stad inte längre tänker låta Räddningsmissionen ta över hyreskontraktet till lokalerna.
- Om vi inte får ha kvar lokalerna har vi ingenstans att ta vägen”, säger Räddningsmissionens direktor Emil Mattsson till Altinget.
Bakgrunden är att staden, som alltså äger skolans lokaler, aldrig godkänt överlåtelsen - och att Framstegsskolan som var den part som Räddningsmissionen förhandlade med, inte hade rätt att göra en hyresöverlåtelse på egen hand.
Tog över hyreskontraktet från Römosseskolan
– Vi jobbade dygnet runt i december månad, men till slut kom vi överens. Torsdagen den 4 januari fick vi tillstånd från Skolinspektionen att starta. Måndagen efter kom lärarna och tisdagen efter kom eleverna. Det blev en sömlös övergång mot alla odds, konstarerar Mattsson som nu hamnat i ett knivigt läge.
Hoppet står till att vinden vänder den 22 mars, när ärendet ska prövas i Hyresnäömnden.
Enligt Altinget framgår av handlingarna kring ärendet att "Tillstånd att överlåta kontraktet ges om det finns en aktiv verksamhet att överlåta, men eftersom Framstegsskolan hade förlorat tillståndet när man tecknade avtalet med Räddningsmissionen, bedömer Göteborgs stad verksamheten som nedlagd."
Göteborgs stad vill utreda
Men även om bedömningen skulle vara att verksamheten var igång är det ändå inte säkert att Göteborgs stad kommer godkänna kontraktet.
- Om vi i så fall inte snabbt hittar ersättningslokaler, vilket är svårt, skulle det innebära att 250 barn förlorar sin skola, säger Emil Matsson till Altinget.
Vad Göteborgs stad vill göra med lokalerna är samtidigt väldigt oklart. Enligt Altinget ska en utredning om skolans skick göras och sedan tas beslut om det behövs renoveringar inför att fastigheten åter skulle kunna tas i bruk som skolverksamhet.
– Vi ser att de här lokalerna är i väldigt stort behov av renovering. Vi vill utreda om vi ska göra en förlängningsrenovering där skolan kan hålla 10-20 år till, eller om det finns ett så stort behov att vi skulle behöva bygga en ny och kanske större skola, säger Hannah Björk, kommunikatör på stadsfastighetsförvaltningen i Göteborgs stad, till Altinget.
Texten uppdateras
LÄGG TILL NY KOMMENTAR