– Religiösa frågor blir allt vanligare i riksdagen samtidigt som engagemanget i kyrkorna minskar.
Det berättade professorn i statsvetenskap, Henrik Ekengren Oscarsson, på ett seminarium med titeln Är Gud tillbaka i svensk inrikespolitik?”
Statistiken har valforskarna i Göteborg och professor Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet tagit fram under lång tid. Den utgår från vad som står i riksdagstrycket.
– Att de religiösa frågorna växer beror inte på att antalet ärenden som gäller islam har ökat, sade Ekengren Oscarsson
– Gud har väl aldrig varit borta. Frågan är om vi kommer tillbaka. Det blir allt fler som talar om religion som något som de inte har någon praktisk erfarenhet av, sade ärkebiskop AntjeJackelén.
– Det finns en beröringsångest för religion i samhället.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi höll med.
– Det finns en viss rädsla för religion i politiken, som grundar sig i en brist på kunskap.
– Samtidigt har värderingsfrågorna fått mer plats i debatten som jämställdhet och rättvisa, men de etiska frågeställningarna är väldigt viktiga.
Henrik Ekengren Oscarsson summerade debatten:
– Den stora förändringen sedan 60-talet är det mångkulturella samhället vi fått. Men att förstå religion är viktig för riksdagsledamöterna. Här behövs folkbildning.
Efter seminariet fortsatte samtalet mellan ärkebiskopen och inrikesministern utanför Vårdklockan.
– Det är viktiga frågor vi pratade om, som demokrativillkoren som gäller trossamfunden. Där är vi djupt oroade, säger ärkebiskopen.
Ardalan Shekarabi var mycket nöjd med mötet efteråt.
– Det var ett mycket värdefullt samtal, vi skulle behöva flera sådana. Det är viktigt att få diskutera några av de värderingsfrågor som är relevanta i det politiska samtalet och några av de värderingskonflikter som finns i dag.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR