Amanda Lind (MP) i samband med en pressträff där den rödgröna oppositionen kräver en konsekvensanalys av nedskärningarna till folkbildningen. Foto: Fredrik Surell/TT
Ta reda på effekterna av regeringens besparing på studieförbunden och planer på att förändra hur folkbildningen styrs. Det kräver S, MP och V.
– Det har gått för fort, vi måste ta en paus och vänta in helheten, säger Amanda Lind, kulturutskottets miljöpartistiska ordförande och tidigare kulturminister, till Sändaren.
Regeringen vill ju redan nästa år minska stödet till studieförbunden med 250 miljoner, om tre år skall besparingen bli hela en halv miljard. Folkhögskolorna får däremot 100 miljoner till.
I dag styr ideella Folkbildningsrådet (där representanter för folkbildningens huvudorganisationer sitter) hur anslagen fördelas. Regeringen vill undersöka om detta ansvar kan föras över till statliga myndigheter.
Utredningen klar nästa sommar
Kulturutskottets tidigare ordförande Christer Nylander, L, fick redan av den förra S-regeringen uppdraget att utreda hur folkbildningens förutsättningar skulle kunna förbättras. Nyligen gav regeringen honom ett extrauppdrag att se över bidragsansvaret; utredningen fick också mer tid och skall nu vara klar nästa sommar.
– Jag förväntar mig att utskottet ställer sig bakom att göra en konsekvensanalys, säger Lind.
Kulturutskottet har träffat den nuvarande kulturministern Parisa Liljestrand, M, som redogjort för budgetförslaget. Hon fick då frågor om man analysera effekterna av nedskärningen.
– Det framgick av hennes svar att man är lyhörd inför att genomföra en analys, det var inget avvisande, säger Lawen Redar, S, till Altinget.
Inte särskilt troligt
Att regeringen däremot skulle ändra i sitt budgetförslag och gå minste om en kvartsmiljardbesparing är dock inte särskilt troligt.
– Men det går att återställa, kommenterar Lind.
Men har då inte studieförbunden bundit ris och åt egen rygg? Flera fall av omfattande fusk har ju upptäckts…
– Det är ett svepskäl för den slakt som nu planeras. Fusk är naturligtvis oacceptabelt, men det har man tagit itu med.
Folkhögskolorna får alltså, till skillnad mot studieförbunden, mer pengar. Men 100 miljoner räcker inte för att kompensera för de gånga årens kostnadsökningar, menar skolorna. Det här går tillbaka till tiden då Amanda Lind var minister.
– Folkhögskolorna fick ett extrastöd av oss under pandemin, det ville vi permanenta, säger hon.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR