Så ser Anna Ardin på att Julian Assange släppts fri

Händelserna kring Julian Assange fick stor påverkan på Anna Ardins liv. Foto Mikael Johansson.

Julian Assange har återvänt till Australien efter att ha erkänt brott, men inte de som diakonen Anna Ardin anmälde honom för. 

Journalisten Julian Assange blev en världskändis när organisationen Wikileaks offentliggjorde information om misstänkta amerikanska krigsbrott. Under ett besök i Sverige 2010 mötte han diakonen Anna Ardin, och en annan kvinna, vilka båda kom att anmäla honom för sexbrott. En förundersökning om våldtäkt inleddes, men Julian Assange hade då redan lämnat Sverige och rest till Storbritannien. Efter flera juridiska turer sökte han asyl på Ecuadors ambassad, där han stannade i flera år för att undvika att bli utlämnad till Sverige. 

Han erkände sig skyldig

Den svenska förundersökningen är dock nerlagd och han kan inte längre ställas till svars eftersom brotten är preskriberade. Att han suttit fängslad i Storbritannien har handlat om att han motsatt sig att bli utlämnad till USA. I en överenskommelse med amerikanska myndigheter som blev offentlig i veckan erkände han sig skyldig till att ha spridit hemligstämplad information, och han kunde därefter återvända till hemlandet Australien som en fri man.

- Det är väl bra att USA inte pushar vidare för att ställa honom inför rätta för läckorna om krigsbrott. Men detta har ingenting att göra med min anmälan, även om det ofta blandas ihop, säger Anna Ardin till Sändaren.

Hon har förtroende för rättsväsendet

När hon ser tillbaka så är hon tacksam för att svenskt rättsväsende tog hennes anmälan på allvar, och drev frågan vidare. Hon upplevde att polis och åklagare trodde på henne.

- De gjorde sitt bästa, men han lyckades att hålla sig undan, tack vare mäktiga kompisar och en stor skara fans, säger hon.

Hon tycker det är beklagligt att Julian Assange aldrig ställdes till svars i en svensk domstol.

- Det är synd att man kan slippa straff om man lyckas hålla sig undan en viss tid. Men det är inte främst straffet som är det centrala utan det är sanningen. Det är viktigt att saker reds ut så att det inte händer igen. Om vi inte får reda på sanningen så blir det ingen upprättelse och försoning, säger hon.

Har blivit påhoppad

Händelsen gjorde att Anna Ardin hamnade i fokus inte bara i världens medier utan även i sociala medier och nätforum. Hon har utsatts för smutskastning, och många som stöttar Assange och Wikileaks har sett henne som en förrädare.

- De första två åren var jag jagad från alla möjliga håll, och jag hade personskydd och kunde inte jobba. Det var omöjligt att leva ett vanligt liv. Efter tio år gav jag ut en bok och det blev skillnad när människor själva kunde läsa min sida av saken, säger hon.

Påhoppen mot henne har fortsatt, men hon upplevde att fler förstod och stöttade henne de senaste åren.

- Jag har gått vidare, det är 14 år sedan. Det finns en bild av att sexuella övergrepp är traumatiserande, och för en del är det värre än döden, men så har det inte varit för mig. Han är nu fri, och jag hoppas att vi båda kan gå vidare.

Julian Assange har aldrig erkänt att han skulle gjort något brottsligt i förhållande till Anna Ardin eller den andra kvinnan. Hon önskar inte heller ha någon kontakt med honom. 

- Han har gjort sin position tydlig, och det finns inget att gå vidare på utifrån det. Jag hoppas att han går vidare med sitt liv, och att han inte förgriper sig på fler kvinnor.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA

 

Till minne