Så uppmärksammar församlingarna skapelsen

Joel Wanemark predikade under klimatgudstjänsten. Foto: Sanna Ingelstam Duregård

Under september sätter många av världens kyrkor miljön i centrum. Flera Equmeniakyrkor gör satsningar som vill uppmuntra till en klimatomställning.

Season of Creation kallas den internationella ekumeniska miljösatsningen som på svenska fått namnet Skapelstid. Det handlar, enligt Sveriges kristna råd, om att ”förnya vårt förhållande till vår Skapare och hela skapelsen genom att omvända, reparera och glädjas tillsammans.”

I Rimforsa gör man en vandring

I Sverige är det flera Equmeniaförsamlingar som gör särskilda satsningar. I Rimforsa går Equmeniakyrkan samman med den lokala pingstförsamlingen och Svenska kyrkan för en gemensam vandring nu på lördag.

- Vår församling har en aktiv grupp inom Grön kyrka, men de jobbar också ekumeniskt med de andra kyrkorna i Rimforsa. De har planerat denna dag tillsammans, säger pastor Sören Johansson.

Tillsammans kommer man att vandra en halvmil i naturen. Man firar också nattvard tillsammans och får reflektera tillsammans om relationen till naturen.

- Vi vill sätta ljuset på miljön och klimatet, och då delta i den världsvida satsningen Skapelsetid. Vi vill vara med och visa vikten av klimatfrågor, säger han.

Gudstjänst i Slottsskogen

I Göteborgstrakten finns ett nätverk av Equmeniakyrkor som är engagerade i miljöfrågor. Representanter för församlingarna träffas varje månad för att inspirera varandra och väcka hopp. 

- Det är ungefär ett år sedan vi drog igång på allvar, säger Gustaf Olsson, som är en av de engagerade.

Nätverket gör också konkreta satsningar. I helgen anordnade man en klimatgudstjänst i Slottsskogen i Göteborg som samlade i ett 60-tal deltagare.

- Det var en fantastisk sommardag, vi kunde inte haft det bättre. Det blev en så bra manifestation som vi bara kunde ha hoppats på, säger Gustaf Olsson.

Pastor Joel Wanemark predikade om hur vi aktivt kan odla hopp. Det kan ske, menade Joel, när vi vänder oss från själviskhet, girighet och apati till medkänsla, generositet och passion.

Gustaf Olsson menar att det är viktigt att inse att hopp och handling hänger ihop.

- Ett huvudbudskap som jag känner starkt för, det är att skapelsen och Skaparen hänger ihop. Att vara kristen är inte bara något i den andliga världen, utan det gudomliga och det mänskliga hänger ihop. Vi har ett ansvar för Guds skapelse.

Fakta: Skapelsetid

Firas mellan den 1 september och den 4 oktober. Den 1 september börjar de ortodoxa kyrkornas nyår och den 4 oktober är det Franciskus-dagen som är särskilt viktig inom katolska kyrkan.

Enligt Sveriges kristna råd förenar Skapelsetid världens 2,2 miljarder kristna kring ett gemensamt syfte. Med så mycket orättvisa runt omkring oss är det viktigt för kristna överallt att samlas och visa världen hur man älskar varandra och skapelsen.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA